„Tevje menni megint Hollywood”

Ismét film készül a világ legismertebb tejesemberéről. Világsztár rendezi az új Hegedűs a háztetőnt.

Az amerikai filmgyártás naprakész információs platformja, a Deadline magazin számolt be a minap a hírről, hogy világsztárokkal erősített alkotói gárda készül filmre vinni Anatevka lakóinak felejthetetlen történetét.

Reb Tevje, a képzeletbeli askenázi zsidó település nagy becsben tartott tagja eredetileg 1964-ben a New York-i Broadway színpadán kezdte a világot meghódító karrierjét. Az akkori musicalt több mint 3000 (!) alkalommal játszották évtizedekig.

„Norman Jewison rendező 1971-ben csinált belőle a filmvásznon is kasszasikert. Most Oscar- és Tony-díjas alkotók ismét hollywoodi produkcióra készülnek.”

A bennfentes lap az írja, hogy a megrendelő MGM stúdió Thomas Kailt kérte fel arra, hogy megrendezze a filmet és az egyik producer Dan Jinks lesz. Előbbi az In the Heights és a Hamilton című — utóbbi évek legnagyobb sikerű — Broadway musicalek minden releváns színházi díját bezsebelő rendezője, utóbbi pedig többek között az Oscar-díjas Amerikai szépség producere volt.

„Életem régi vágya volt, hogy megrendezhessem a Hegedűs a háztetőnt, még akkor is, ha eredetileg színpadi produkcióról álmodoztam. Boldog vagyok, hogy kedvenc musicalemmel foglalkozhatok.”

— mondta Kail.

Chaim Topol, a színész, aki világhírűvé tette Reb Tevjét

„A Hegedűs a háztetőn a világhoz tartozik. Megmutatni a történetet egy új generációnak egy egészen rendkívüli izgalom és kiváltság” — idézi a producert a lap. Jinks szerint:

ma Tevje és szeretett településének, Anatevka története időszerűbb mint valaha.

A Jerry Bock zenéjével készült darabot elsőként 1964 szeptemberében állították színpadra a New York-i Broadwayn. A darab kilenc Tony-díjat kapott, és közel tíz éven át tartotta a leghosszabb ideig futó Broadway-musical rekordját.

Az 1971-ben bemutatott film sikereinek köszönhetően az egész világon megismerhették Tevje történetét. A díjeső sem maradhatott el: az 1972-es Oscar-díj-átadón a Hegedűs a háztetőn három kategóriában is tarolt. Oswald Morris a legjobb operatőr, John Williams a legjobb filmzene, Gordon K. McCallum pedig a legjobb hang Oscar-díját vihette haza.

Reb Tevje karaktere Sólem Aléchem 1894-ben megjelent Tóbiás, a tejesember című regényéből inspirálódott. Az eredeti történet szerint a Kijev környékén élő tejesember hét lány boldog apja, és bár állandóan utoléri a balszerencse, mégsem veszíti el a reményt.

A regény a jiddis irodalom egyik legismertebb könyvévé vált, elsősorban Hollywood és a Broadway sikereinek köszönhetően. Mindehhez nyilvánvalóan olyan zenei dalbetétek is segíthették, mint ez az alábbi: