Nem tartják be a szabályokat, megint több a fertőzött Izraelben

 Ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

Az utóbbi napok emelkedő tendenciája miatt a sávuót ünnepének reggelén rendkívüli ülést hívtak össze az izraeli egészségügyi minisztériumban a helyzet értékelésére, s a teendők meghatározására.

„Nyilvánvaló számunkra, hogy általában sem tartják be az általános óvintézkedéseket, s különösen az iskolákban nem követik a szabályokat” – mondta a megbeszélés előtt a minisztérium egyik vezető tisztviselője.

Az új fertőzöttek számának több hetes csökkenése után az utóbbi napokban emelkedést mértek, és ezért a következő lépéseket tervezik: nagymértékű tesztelést fognak végezni a Tel-Avivban élő külföldiek körében, ahogy ezt Jeruzsálemben is tették, miután Tel-Aviv déli részén néhány rendelőintézetben az elmúlt napokban számos fertőzöttet jelentettek az ott élő, főként afrikai menekültekből álló népességnél.

Izraelben lassan normalizálódik az élet

Szerdától – szigorú feltételek betartása mellett – engedélyezték a vendéglők, kávéházak, bárok, uszodák megnyitását.

Emellett Jeruzsálemben a Rehávia gimnáziumban, és egy Tel-Avivtól délre, Bat Jamban lévő középiskolában jelent meg a koronavírus, ahol az érintetteket karanténba küldték, az intézmény minden tanulóját és dolgozóját tesztelik, és helyi intézkedéseket hoztak az illetékesek.

Kedden egy kilencedik osztályos diákot koronavírussal diagnosztizáltak, ennek eredményekent 210 tanulót és tanárt 14 napra karanténba küldtek. Ezt követően két hetedik osztályos tanulót, majd három tanárt is fertőzöttnek diagnosztizáltak. Az iskola legalább egy hétig zárva marad, és visszatér az online oktatáshoz.

A 12-es csatorna szerint egy bat jámi testvérpár tesztje szintén pozitív lett a vírusra. Az egyikük, egy sazari középiskola tizedik osztályos tanulója, 28 osztálytársa és az iskola 10 alkalmazottja karanténba vonult. A másik még óvodába jár, az intézmény 35 gyermekét és négy alkalmazottját karanténba küldték.

Szerdán a beit berli Cafit középiskola két diákjának tesztje pozitív lett a vírusra. Az iskola nyitva maradt, de 62 diákot és az alkalmazottat karanténba küldtek.

Az új esetek növekedése nyomán csütörtökön rendkívüli közleményt adott ki az egészségügyi minisztérium: „Abnormálisan megnőtt a fertőzések száma az elmúlt 48 órában. A minisztérium ismét felszólítja a lakosságot, hogy szigorúan tartsák be az előírásokat” – írta a tárca.

Izraelben a koronavírus megjelenése óta 16 887 fertőzöttet tartanak nyilván, az utóbbi napon 79 új esetet találtak. A vírust elkapók közül 14 727-en már meggyógyultak. Jelenleg 37-en vannak súlyos állapotban, közülük 36-an lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma 284.

Askenázi zsidókat érintő betegség gyógyszerei hatékonyak a koronavírus ellen?

Izraeli kutatók szerint a Gaucher-kór elleni gyógyszerekkel jelentősen csökkenthető a COVID-19 vírus terjedése.