Askenázi zsidókat érintő betegség gyógyszerei hatékonyak a koronavírus ellen?

Izraeli kutatók szerint a Gaucher-kór elleni gyógyszerekkel jelentősen csökkenthető a COVID-19 vírus terjedése.

Hazánkban is ismert a Gaucher-kór nevű anyagcsere betegség, amit egy speciális enzimhiány okoz. A genetikai eredetű jelenség elsősorban az askenázi zsidókat érinti, és gyermekkori fejlődészavarok mellett felnőttkorban is súlyos problémákat okozhat. Tünetei között krónikus fáradtság mellett bél- és véralvadási zavarok, valamint csontproblémák is szerepelnek.

Izraeli kutatók szerint a betegséggel szemben alkalmazott gyógyszerek közül kettő is alkalmas arra, hogy a koronavírus elleni harcban segítséget jelentsen.

Az izraeli Biológiai Kutató Intézet (IIBR) munkatársai a Cerdelga és Remdesivir nevű gyógyszerekkel folytattak kísérleteket. A The Jerusalem Post egyben emlékeztet: az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) is korábban jóváhagyta a Cerdelga nevű gyógyszert, és engedélyt adott a Remdesivir sürgősségi felhasználására a koronavírussal szemben.

A kutatások eredményei alapján ezek a gyógyszerek alkalmasak voltak arra, hogy a koronavírus replikációs képességét jelentősen csökkentsék, és a fertőzött sejteket megsemmisítsék.

A lap szerint már egyetlen adag képes jelentősen csökkenteni a vírus replikációs folyamatait 24-48 órán belül. A kutatók jelenleg – hasonló eredmények reményében – állatokon is kísérleteket hajtanak végre.

Az izraeli intézmény nemrég a koronavírus-elleni vakcinák kísérleteiről is biztató eredményeket közölt: ezek szerint rágcsálókon végzett sikeres tesztek után más állatokon is kísérleteket hajtanak végre, mielőtt emberi tesztekre lépnének tovább.

Telefontöltővel fertőtleníthető szájmaszk is van már

A leleményes izraeli tudósok egy USB csatlakozóval ellátott, szénszálas réteget szereltek a szokványos orvosi szájmaszk belsejébe.