Netanjahu: az annektált területen élő palesztinok nem kapnak állampolgárságot

Az izraeli miniszterelnök azt is leszögezte, hogy a szuverenitás kiterjesztésének terve az ellentétes híresztelésekkel szemben nem említ palesztin államot.

Benjamin Netanjahu egy csütörtöki interjújában kijelentette, hogy azok a palesztinok, akik izraeli fennhatóság alatt élnek majd az annektált Jordán-völgyben nem kapnak izraeli állampolgárságot — írja a The Times of Israel.

Az ezeken a területeken elhelyezkedő palesztin városok és falvak izraeli biztonsági ellenőrzés alatt maradnak „palesztin enklávék”.

Egy másik, szintén csütörtökön adott interjújában a júdea-szamáriai vezetők által szóvá tett, az amerikai béketervvel kapcsolatos félelmeket is igyekezett eloszlatni, világossá téve:

a végleges térkép megrajzolása még folyamatban van, és olyan elemeket illettek kritikával, melyeket még nem határoztak meg, és nem is hoztak nyilvánosságra.

Netanjahu a Makor Rison izraeli újságnak elmondta, nem gondolja, hogy Jordánia felmondaná a békemegállapodást, amennyiben Izrael végrehajtja bejelentett tervét szuverenitásának kiterjesztésével Júdea és Szamária területeire, illetve hozzátette, hogy bármilyen a Trump-terv részét képező építkezési tilalom az izraeli ellenőrzés alá tartozó C-területen élő palesztinokra is vonatkozna.

A miniszterelnök világossá tette, hogy még júliusban véghez szándékozik vinni tervét, miután az izraeli-amerikai csapat befejezi a területtel kapcsolatos térképet.

Több júdea-szamáriai vezető aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Trump-féle terv egy palesztin államot is tartalmaz. A palesztin oldal egyébként hasonlóan világossá tette, elfogadhatatlan számukra a terv.

A települések vezetői azt is sérelmezték, hogy Netanjahu utalt arra: Washington a béketerv bejelentését követő pár napban azonnali hatállyal el fogja ismerni Izrael szuverenitását településeik felett, ebből viszont hónapok lettek.

Saját térképüket is megrajzolták, de a média információi szerint ezt nem vette figyelembe a hivatalos térképrajzoló bizottság.

Netanjahu világossá tette, a palesztin állam ügye nem része a jelen koncepciónak, hanem külön kérdést képez.

Videó: Trump kétállami megoldást mutatott be a Fehér Házban

Palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal, duplájára növelt palesztin fennhatóság, ugyanakkor izraeli szuverenitás az osztatlan Jeruzsálem, a Golán-fennsík, valamint Júdea és Szamária zsidó települései felett.