Végre: Könnyebben és olcsóbban utazhatunk Fehéroroszországba

Az Európai Unió Tanácsa vízumkönnyítési, illetve a visszafogadási megállapodás megkötéséről szóló határozatokat fogadott el Fehéroroszországgal, aminek köszönhetően a fehérorosz polgárok könnyebben és olcsóbban utazhatnak majd a schengeni térségbe, illetve az uniós polgárok is könnyebben juthatnak majd fehérorosz vízumhoz – közölte az uniós tanács szerdán.

A vízumigényléshez kevesebb iratot kell majd benyújtani, és könnyebbé válik a többszöri beutazásra jogosító vízum megszerzése is.

A vízumkérelmek feldolgozásának általános díja 35 euróra (mintegy 13 ezer forint) csökken. A megállapodás a rövid távú, azaz a bármely 180 napos időszakban 90 napot meg nem haladó időtartamú utazásokra vonatkozik. A diplomata útlevelek birtokosai mentesülnek a vízumkötelezettség alól.

A másik megállapodás a jogellenesen az unió vagy Fehéroroszország területén tartózkodó állampolgárok visszafogadásáról szól. A megállapodás egyrészt a saját állampolgárok, másrészt az olyan harmadik országok állampolgárainak és a hontalanok visszafogadására is kiterjed, akik egyértelműen, például ottani vízummal vagy tartózkodási engedély révén kapcsolódnak a megkeresett országhoz. A megállapodás biztosítja az emberi jogok és az egyéb nemzetközi jogi kötelezettségek teljes körű tiszteletben tartását.

A megállapodások július 1-én lépnek érvénybe.

Vízumstatisztikák szerint 2019-ben mintegy 650 ezer alkalommal kérelmeztek schengeni vízumot Fehéroroszországban.

Zsidó tömegsírt fedeztek fel Fehéroroszországban

Közel ezer áldozat emberi maradványai kerültek elő a fehérorosz Breszt városában a volt zsidó gettó területén folytatott építkezésen.