Zsidó tömegsírt fedeztek fel Fehéroroszországban

Közel ezer áldozat emberi maradványai kerültek elő a fehérorosz Breszt városában a volt zsidó gettó területén folytatott építkezésen. 

A férfi, női és gyermek holttestek maradványai mellett ruhák, cipők és más személyes tárgyak is felszínre kerültek a Pribuzhsky Kwartia vállalat által feltárt tömegsírból – számolt be erről a Virtual Brest helyi hírportál.

Az oldal információi szerint, azóta is naponta kerülnek elő további maradványok a területen.

A város polgármestere, Alexander Rogachuk szerint a csontok minden bizonnyal a „gettó lakóihoz” tartoznak, vagyis a nácik által a holokauszt során brutálisan meggyilkolt közel 800 000 zsidó áldozat maradványainak egy része került most felszínre.

Rogachuk hozzátette, felvette a kapcsolatot mind a helyi, mind nemzetközi zsidó csoportokkal annak érdekében, hogy a csontokat helyi zsidó temetőkben minél hamarabb tisztességgel eltemethessék.

Bár az építkezést a tömegsír területén felfüggesztették, annak közvetlen környezetében továbbra is folytatódnak a munkálatok.

A fehérorosz hatóságokat és építési vállalatokat már korábban erősen bírálták amiatt, hogy történelmi zsidó temetőket meggyalázva folytatnak építkezéseket. Legutóbb két éve, Gomel városában okozott botrányt, hogy a helyi bíróság engedélyezte egy társasház felépítését egy volt zsidó temető területén.

Yakov Goodman, egy fehérorosz zsidó örökség megőrzésén munkálkodó amerikai-zsidó aktivista szerint az érintett temetők maradványai végül a „szemétben végzik”.

Goodman a kormányt három zsinagóga (kettő Minszkben egy Lubanban), illetve legalább három másik zsidó temető lerombolásával is vádolja a gomeli eseten kívül.