Gyász: Elhunyt a világ egyik leghíresebb apukája

Az Oscar-díjas Rachel Weisz édesapja Magyarországról emigrált szüleivel a második világháború előtt.

90 éves korában elhunyt Weisz György neves feltaláló és üzletember — közölte kedden a The Times magazin. Az igazi világpolgárként ismert férfi már gyermekkorában különleges műszaki tehetségről tett bizonyságot, miután édesapja zsebóráját hatéves korában szétszedte, majd össze is rakta.

Felmenői között akadtak rabbik, édesapja azonban civil foglalkozást választott. A bankárként dolgozó családfő 1939-ben, az első zsidótörvény bevezetését követően úgy döntött, hogy családjával Londonba menekül. György ekkor még tíz éves sem volt, és két nővérével angol iskolában kezdett tanulni. Később gépészmérnök diplomát szerzett, majd huszonéves korában már megalapította első gyárát.

Műszerei és orvosi lélegeztetőgépei világszerte ismertté tették, ezek az eszközök máig sok ember életét mentik meg naponta.

A tíz nyelven beszélő férfi idős korában is rendszeres látogatója volt budapesti barátainak, de gyakran utazott idősebb lányához New Yorkba is. Rachel Weisz Oscar-díjas színésznő már tinédzserkorában modellkedni kezdett, ám édesapja hatására csak később csatlakozott a filmvilághoz — berobbanó sikerrel. Rachel 2012-ben Daniel Crag angol színészhez ment feleségül.

Weisz György élete végéig nagy hangsúlyt tett a jótékonysági tevékenységre. Segített lányának kórházakat építeni Afrikában, és 2013-ban, nyolcvanhárom évesen főtámogatója és producere lett Groó Diana dokumentumfilmjének, amely a világ első női rabbijáról szól, akinek Rachel Weisz kölcsönözte a hangját.

„Az elképzelhetetlen dolgokon kell gondolkodnod” — hangsúlyozta Weisz 2016-ban. „Mert bizony mások élete múlhat azon, ha az elképzelhetetlen megtörténik”.

Zsidó Oscar-várományosok

Termékeny évet zártak a zsidó színészek, rendezők Hollywoodban, ez a 91. Oscar Gála zsidó jelöltjeinek hosszú sorából is látszik