Zsidó Oscar-várományosok

Termékeny évet zártak a zsidó színészek, rendezők Hollywoodban, ez a 91. Oscar Gála zsidó jelöltjeinek hosszú sorából is látszik. Nézzük is meg, ki esélyes ma éjszaka aranyszobrocskát nyerni.

A legjobb film kategóriában jelölt „Fekete Párduc” alapjául szolgáló eredeti képregény szerzői, Jack Kirby, és Stan Lee büszkélkedhet zsidó származással. A „Csuklyások: BlacKkKlansman” David Rabinowitz és Charlie Wachtel forgatókönyvíró munkáját dicséri. A „Bohém Rapszódia” eredeti zsidó rendezője, Bryan Singer, kiskorúakat érintő szexbotrány miatt kiesik a listából, azonban a Bradley Cooper és Lady Gaga sztárduóját felvonultató „Csillag születik” film forgatókönyvének egyik írójának, Eric Roth-nak szintén jó szívvel szurkolhatunk.

A legjobb női mellékszereplőként jelölt színésznők közül rendkívül közkedvelt sztárnak, Rachel Weisznek és Emma Stonenak szoríthatnak a nézők a „A kedvenc” című filmben nyújtott kivételes alakítása miatt, de kisebb filmek zsidó származású színésznői is megjelennek a jelöltek között: Amy Adams (Vice), Marina de Tavira (Rome), Regina King (If Beale Street Could Walk).

Legjobb idegen nyelvű kategóriában a zsidó örökséggel rendelkező lengyel Paweł Pawlikowski „Hidegháborúcímű műakotásának, illetve a „Capernaum” a „Never Look Away” és a „Shoplifters” filmeknek szurkolhat a nagyérdemű.

1939-ben egy éjszaka 22 000 náci tartott tömegyűlést a Madison Square Gardenben, melyet egy 26 éves zsidó lány Isadore Greenbaum a főszínpadra felszaladva félbeszakít, ennek állít emléket a „Night at the Garden” című legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában jelölt alkotás. További említésre méltó zsidó rendezők a kategóriában: Simon és Jonathan Chinn (Black Sheep), valamint Rob Epstein és Jeffrey Friedman (End Game).

Legjobb dokumentumfilm kategóriában a Ruth Bader Ginsburg történetét feldolgozó, Betsy West és Julie Cohen rendezését dicsérő „RBG” érdemli a legszívélyesebb mazal tovot, ami meglepetésszerű sikereket ért el.

Számos nagyszerű filmzenét említhetünk a legjobb filmzene kategóriában, mely zsidó zeneszerzők munkáját dicséri, ilyen a Diane Warren által „RBG” filmhez komponált  “I’ll Fight”, Mac Shaiman „Mary Poppins Visszatér” című filmben hallható“The Place Where Lost Things Go” dala, vagy Marc Ronson műalkotása a „Csillag születik” filben felbukkanó „Shallow”.

Legjobb rendezőként találkozhatunk az imént már említett nagyszerű lengyel rendezővel Pawel Pawlioskival, kinek nagyszüleit a holokauszt során meggyilkolták a nácik.

És a végtelenségig lehetne folytatni a sort, hiszen számos további kategóriában jelennek meg visszatérően zsidó kiválóságok kisebb nagyobb filmekhez kötődően, nagyszerűbbnél nagyszerűbb alakításokat, háttérmunkálatokat nyújtva, mely mindenképp jó ok arra, hogy ma este együtt izguljuk végig velük az idei Oscar Gala minden percét.