Strasbourg: Kövér László megsértette hat újságíró szólásszabadságát

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből – írja az Index.

Az Index két munkatársa, Fábián Tamás és Bakró-Nagy Ferenc 2016 április 25-én, egy hétfői ülésnapon arról kérdezték a Parlamentben a kormánypárti képviselőket, hogy „mi a véleményük a friss botrányról: a jegybank alapítványai közpénzmilliárdokat osztogattak a haveri körnek.” Pontosan ugyanezt tették a hvg.hu, a nol.hu és a 24.hu újságírói is, akik szintén az ügy panaszosai – írja a lap.

Másnap az Index és a többi lap főszerkesztője levelet kapott az Országgyűlés sajtófőnökétől, ebben Kövér László határozatlan időre kitiltotta ezen szerkesztőségek munkatársait a parlamentből és a Képviselői Irodaházból. Az indoklás szerint „olyan helyiségekben is forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol nem szabad, és ezzel megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről.”

Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult.

A strasbourgi indoklás szerint a jegybanki alapítványok közpénzköltésének politikai megítélése olyan ügy, amire a közvélemény okkal lehet kíváncsi.

Ugyanakkor egyetértettek azzal, hogy a házelnöki rendelkezés a parlamenti munka háborítatlanságát szolgálja, és mivel azt az újságírók tudatosan megszegték, számolhattak azzal, hogy ezért szankció jár.

A teljes cikk itt olvasható el.

Tisztelt Házelnök úr, ez nem náci alapvetés?

Kövér László megmondaná, ki tartozik a magyar nemzethez és ki nem, pedig ez nem része a munkakörének. Seres László publicisztikája.