A Palesztin Hatóság a rend fenntartását ígéri a szakítás után is

Muhammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök annak ellenére is a rend fenntartását ígéri, hogy a ciszjordániai területekre vonatkozó jogkiterjesztés miatt Izraellel megszüntettek minden biztonságra vonatkozó együttműködést – írja a The Times of Israel.

„Fontos küzdelem közepén vagyunk, egy olyan küzdelemén, mely a palesztinok nemzeti jelenlétét és palesztin területeket veszélyezteti” – nyilatkozta Shtayyeh.

A palesztin miniszterelnök azt is elmondta, hogy a Palesztin Hatóság az izraeli annektálás után is úgy működik majd, mint egy önálló állam, mely felmondta megállapodásait Izraellel.

Az izraeli védelmi erők szakemberei ugyanakkor az erőszak esetleges ismételt fellángolására figyelmeztetnek, melyet a koronavírus okán kialakult gazdasági helyzet csak tovább fokozhat.

Shtayyeh kijelentette, a Palesztin Hatóság nem fogja engedni, hogy bárki személyes jogai sérüljenek és sürgetni fogja a nemzetközi közösséget Izraellel szembeni jogi lépések megtételére. A palesztin miniszterelnök azt is elmondta, hogy a napokban lazítani fognak a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedéseken, és az élet lassan visszatérhet a normális kerékvágásba.

A Palesztin Hatóság biztonsági szolgálata Beituina, ciszjordániai faluban.

Mint ismeretes, Izrael bejelentette, hogy az amerikai béketervben szereplő ciszjordániai területekre országa már július elején kiterjesztheti az izraeli jogot. A bejelentést követően nem sokkal Mahmud Abbász palesztin elnök az Izraellel kötött minden megállapodást felmondott, köztük a biztonsági együttműködésre vonatkozókat is.

Hasonló fenyegetés már korábban is érkezett palesztin oldalról. Izraeli hivatalos források azt közölték, hogy az együttműködés folytatására számítanak, az izraeli 13-as hírcsatorna arról tájékoztatott, hogy palesztin források megerősítették: a Palesztin Hatóság továbbra is igyekszik majd minden terrorista fenyegetést és tömegtüntetéseket elhárítani.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy kormánya tartja a júliusi határidőt a területek annektálását illetően, melyet az Egyesült Államokkal egyeztetve fog meglépni. Az annektálás híre miatt Izrael számos országtól kapott elítélő nyilatkozatot, többek közt Jordániától és más arab országoktól, illetve Franciaországtól és Németországtól.

Izrael számára súlyos következményei lehetnek a palesztin szakításnak

A biztonsági koordináció felmondása mindkét félre nézve veszélyes lehet, és azt mutatja: Abbász kész egyre elkeseredettebb taktikákhoz folyamodni.