Maszkokat gyártó, hipszter rabbiért rajonganak New Yorkban

Yosel Tiefenbrun öltönyök készítéséről állt át az exkluzív maszkok gyártására.

Ruha teszi az embert — tartja a közmondás, ami a koronavírus kirobbanása óta akár maszkkal is megállja a helyét. Erről tesz bizonyságot Yosef Tiefenbrun története is, akinek brooklyni szabóságában a vendégkör már megszokta, hogy egy öltönyért akár 8 ezer dollárt is ki kell fizetnie — persze cserében akár 80 órát is rászánnak a kiválasztott ruhadarab elkészítésére.

„Biztonságban kell maradnunk, de ha már maszkot viselsz, akkor azt stílusosan is teheted” — vallja a 30 éves férfi, akinek munkájáról a New York Post is beszámolt oldalán.

Tiefenbrun ortodox zsidóként a hipszter stílust is képviseli. Feltörekvő üzletének azonban nemrég a koronavírus vetett akadályt. Ekkor döntött úgy, hogy igazodik az új helyzethez — és egyben az új kereslethez.

A Crown Heights negyed népszerű szabója 50 dolláros áron kínálja a legolcsóbb darabokat, de bespoke maszkjai 300 dollárért is kaphatóak, amihez egyéni Skype-konzultáció is jár.

A népszerű szabó New Yorkban született, Londonban nőtt fel, majd Szingapúrba költözött, ahol rabbivá vált. Végül visszatért szülővárosába, ahol saját neve alatt indított vállalkozást hat alkalmazottja segítségével.

„Pont mostanra jutottunk csúcsra. Majd jött két hónap, amikor nemigen adtunk el öltönyt… Azt gondoltuk: oké, várhatunk, de be kell zárnunk” — mesélte a fordulatot megelőző időszakról.

„Most azonban egész nap dolgozunk, korán kezdünk és későn fekszünk. Úgy érzem, hogy egy egészen más üzletbe vágtam bele” — árult el részleteket a kétgyermekes apuka, akinek beszámolója szerint folyamatosan érkeznek megrendelések hozzá. „Múlt héten egyetlen rendeléssel 30 maszkot is kértek — fele férfi, fele női típus, mindegyiket vékony csíkos pamutszövetből.”

És hogy mitől különlegesek a darabok? Egyrészt tökéletes választásnak ígérkezik a szakállas, valamint a szemüveges vásárlók számára is. Az arcszőrzetet nem szorítja le, és kialakításuknak köszönhetően a szemüvegek sem válnak párássá viseletüktől.

Ráadásul most olyanok is hozzájuthatnak a férfi munkájához megfizethető áron, akik eddig még a szabóság legolcsóbb termékeit sem engedhették meg maguknak. „Ez az első darab, amit meg tudok venni tőle” — mondta Tiefenbrun egyik rajongója, aki elégedetten mesélt új zöld színű, kézzel készített maszkjáról.

„Az emberek azt szokták mondani, hogy a cipő a legfontosabb dolog. Most viszont a maszkra költjük a pénzt” — tette hozzá egy másik vásárló, aki szerint a karanténidőszak miatt sokan nem bánják, ha esetleg magasabb árat kell fizetniük egy maszkért.