Trump nukleáris kísérleteket fontolgat

Amerika évtizedes kihagyás után újra demonstratív tesztrobbantást végezne, hogy erősítse tárgyalási pozícióját Moszkvával és Pekinggel szemben, akik állítólag szintén aktív tesztelésbe kezdtek.

A héten egy washingtoni biztonságpolitikai megbeszélésen szakértők között komoly vita alakult ki a kérdésről — írja a The Washigton Post cikke.

A lapnak név nélkül nyilatkozó vezető kormányhivatalnok azt mondta, hogy habár a megbeszélés nem zárult végleges megegyezéssel, de a nukleáris fegyverkezésről és az ezzel kapcsolatos tesztek szükségességéről „a kérdés azonban már jó ideje folyamatosan napirenden van”.

Egy másik — ugyancsak név nélküli — informátor ellenben arról tájékoztatta a lapot, hogy

végül döntés született arról, hogy más, alternatív intézkedéseket hoznak az Oroszország és Kína fenyegetéseivel kapcsolatban, ezzel is megpróbálva elkerülni a tesztelés újrakezdését.

Pillanatnyilag mind Moszkva, mind pedig Bejing egyhangúan tagadja, hogy bármiféle nukleáris kísérleteket végezne. Ezzel együtt a Trump-kormány több szakértője szerint ennek éppen az ellenkezője történik, ami megoldásért kiáltó helyzetet teremtett. Éppen ezért is tartották meg május 15-én azt a biztonságpolitikai értekezletet, ahol az amerikai tesztelés újrakezdéséről élénk diskurzus zajlott, pro és kontra érvek felsorakoztatásával — írja a The Washington Post.

A lap nem kapott hivatalos reakciót az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács részéről az ügyben.

Elképzelhetőnek tartja azonban, hogy Trump és kormánya jelenleg azon a válaszlépésen gondolkodik, hogy „gyors teszteléssel” kezdene kísérletekhez, mert szerintük az egy előnyösebb tárgyalási pozíciót eredményezhetne Amerika számára.

Azt ugyanis egyértelműnek vélik, hogy Washington egy háromoldalú nukleáris egyezményre törekszik Kínával és Oroszországgal. Amerika hivatalosan 1992 óta nem végzett nukleáris tesztrobbantásokat.