Izraelivel beszélt? 5 év börtön! – új törvény Iránban

Akár öt év szabadságvesztéssel is sújthatják azokat, akik izraeli állampolgárokkal kommunikálnak a perzsa államban.

A teheráni törvényhozás minderről a múlt héten hozott határozatot. A meglepő hírről az Arutz Sheva izraeli hírportál számolt be. A hivatkozási forrás egy Twitter bejegyzés, amely Dvir Amar izraeli újságírótól származik.

Az új iráni rendelkezés értelmében akár öt évre is börtönbe zárható az az iráni állampolgár, aki bármilyen jellegű diskurzust folytat olyan személlyel, akinek izraeli útlevele van. 

Egy iráni zsidó közösségi elöljáró tájékoztatta Amart, hogy a rendeletet a múlt héten hozták Teheránban, és a lakosság többsége még nem tud minderről. Ő azonban óvatosságból már most arra kényszerült, hogy beszüntessen minden digitális kommunikációt Izraellel.

Ahogy arról a Neokohn a napokban beszámolt, nem ez az egyetlen Izrael-ellenes rendelkezése az Iszlám Köztársaságnak: hétfőn az iráni parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely Isten elleni bűntettnek ítél „minden együttműködést” Izraellel — különösen az izraeli komputer-technológia és szoftverek használatára vonatkozóan.

Az izraeli innováció és technológiai fejlesztések azonban olyan mélyen beágyazódtak a mai modern életbe, hogy a rezsim rendelkezése akár évtizedekre is visszarepítheti Iránt a múltban.

Mi történne, ha Irán nem használna izraeli technológiát?

Egy új törvény értelmében Isten ellen vétkezik, aki a „cionisták” szoftvereit használja az országban.