Koronavírusos lehet a rettegett csecsen vezér

Sürgősséggel, légi hídon szállították Groznijból Moszkvába a hírhedt csecsen elnököt, Ramzan Kadirovot. Amint azt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség egészségügyi forrásokra hivatkozva közölte:  az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld vezérét jelenleg egy moszkvai kórházban kezelik koronavírusos fertőzés gyanújával.

Influenzaszerű tüneteket produkált a csecsen elnök, ezért döntött úgy orvosa tanácsára, hogy Moszkvában kezelteti magát. Az egykori csecsen hadurat repülőgéppel szállították az orosz fővárosba. Meg nem erősített hírek szerint a moszkvai Vnukovo reptéren szállt le a gép csütörtök este. A RIA Novosztyinak Ramzan Kadirov munkatársai azt is elmondták, hogy a 43 éves politikus továbbra is kézben tartja a COVID-19 kapcsán megalakult operatív stáb munkáját, illetve a csecsenföldi helyzetet.

Hivatalos adatok szerint Csecsenföldön 1026 embernél diagnosztizálták a koronavírust, 11 beteg pedig meghalt.

Oroszországban egyébként több vezetőnél is diagnosztizálták már a koronavírust. Elsőként Mihail Misusztyin kormányfő betegedett meg a COVID-19-cel, kórházban is kezelték, néhány napja tért vissza hivatalába. Koronavírusos lett Putyin sajtófőnöke, Dmtitrij Peszkov is, aztán Olga Ljubimova kultuszminiszter és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter, valamint Jakusev helyettese, Dmitrij Volkov.

Ramzan Kadirov apja, Ahmat Kadirov korábbi csecsen elnök 2004-es meggyilkolása után került az észak-kaukázusi köztársaságban hatalomra Putyin támogatásával. Az első csecsenföldi háború idején (1994-96) még mindketten az orosz hadsereg ellen harcoltak, amikor viszont a második háború kitört 1999-ben, az akkor hatalomra jutott Putyin, vagyis a központi orosz erők oldalára álltak át.

Német-orosz hidegháború egy rejtélyes berlini gyilkosság miatt

„Berlinben egy Oroszországban körözött harcost öltek meg, egy vérszomjas és brutális embert” – közölte Putyin.

Az ifjabb Kadirov feladta a terület függetlenedési törekvéseit, cserébe az orosz elnök bőven öntötte a központi forrásokat az újjáépítésre, Kadirovot pedig fiának nevezte. Kadirov 2007-es kinevezése óta mindenfajta lázadást, sőt ellenvéleményt csírájában, vaskézzel fojt el, a jogvédő szervezeteket kiebrudalta Csecsenföldről.

A területet személyes befolyási övezetének tartja, magánhadsereggel rendelkezik, amelynek tagjait kínzásokkal, gyilkosságokkal, illegális letartóztatásokkal vádolják.

Kadirov a nőktől elvárja, hogy muszlim fejkendőt viseljenek, a férfiakat pedig arra buzdítja, hogy vegyenek négy feleséget, holott Oroszországban törvény tiltja a poligámiát, rendszeresen érkeznek hírek a homoszexuálisok bántalmazásáról.

Borisz Nyemcov 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki vezető közeli munkatársai és hozzátartozói szerint részben Kadirovot terheli a felelősség a politikus haláláért. Kadirov biztonsági apparátusának öt tagját egyébként elítélték a Nyemcov-gyilkosság vádjával. Kadirovot sokan az egyik legrettegettebb embernek tartják Oroszországban.

A múlt héten csecsenföldi orvosok arra panaszkodtak, hogy nincs védőfelszerelésük a koronavírus ellen.

Kadirov úgy reagált, hogy „a provokatőröket ki kell rúgni. Mindenből van elég: van elég felszerelés, védőruha, szájmaszk, oxigén és gyógyszer is”. Néhány nappal később egy csecsen televíziós csatornán ugyanezek az orvosok visszavonták a panaszaikat.

Ez az „eljárás” bevett szokás a kritikusokkal szemben Csecsenföldön. Az al-Jazeera arab hírtelevízió értesülései szerint Kadirov egyébként terroristáknak nevezte azokat a csecseneket, akik nem vonulnak karanténba és megfertőznek másokat.

Putyin végképp két vállra fekteti a demokráciát?

A jövő évi parlamenti választások előtt Putyin szinte örök időkre bebetonozhatja a hatalmát. Eperjesi Ildikó elemzése.