Két hét és nyitnak a zsinagógák

Két hét múlva, június 5-től kinyithatnak a budapesti zsinagógák, azokat egyelőre csak hitéleti célból lehet látogatni – tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-t. Az EMIH a következő 1-2 héten belül dönt zsinagógáinak újranyitásáról.

A Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) kríziscsoportjának döntése értelmében „a kellő egészségügyi biztonsági óvintézkedések betartásával” istentiszteleteket, imákat lehet tartani a zsinagógákban, a közös étkezést (kiddus) azonban egyelőre nem engedélyezik.

A hitéleti rendezvényeket egyelőre csak korlátozott számban, előzetes jelentkezés után látogathatják a hittestvérek. A következő két hétben minden zsinagógai körzetben ki kell jelölni egy egészségügyi biztonsági megbízottat, aki a zsinagógákban felel a rendelkezések betartásáért és a beléptetésért – olvasható a közleményben.

Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan a védőtávolságok figyelembevételével biztonságosan elférnek: ez a szám jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede.

Hozzátették: a fertőzésre fokozottan érzékeny hittestvéreknek (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű emberek) továbbra sem javasolják, hogy részt vegyenek a közösségi hitéletben. Megjegyezték: a szükséges egészségügyi, biztonsági szabályokról minden zsinagógai körzet pontos írásbeli tájékoztatást kap.

A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentjének döntése szerint „az országos rendelkezéseknek megfelelően változik a nevelési-oktatási intézmények munkarendje is.”

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) részéről Köves Slomó vezető rabbitól azt az információt kaptuk: az EMIH zsinagógáiban a járványügyi korlátozások feloldásának hatásait figyelve Oberlander Báruch rabbi a következő 1-2 hét során fogja meghozni a döntést a formális újranyitás dátumáról.

Az élet lassan újraindul – de mikor nyitnak a zsinagógák?

David Lau izraeli askenázi főrabbi szerint érthetetlen, hogy amíg a bevásárlóközpontok, éttermek és strandok kinyithatnak, az imahelyek nem.