Tovább növekszik Jeruzsálem lakossága

Ma este kezdődik Jeruzsálem Napja, melyen Izrael legnépesebb városa az újraegyesítésének 53. évfordulóját ünnepli. Jeruzsálem lakossága és ipara folyamatosan gyarapodik, és a város jól leképezi az izraeli társadalom sokszínűségét.

Jeruzsálem változatlanul Izrael legnépesebb városa, melynek lakossága és ipara is egyre növekszik, áll abban a jeruzsálemi statisztikákat publikáló évkönyvben, melyet a Jerusalem Institute for Policy Research (JIPR) nevű szervezet tesz közzé minden évben.

A város idén 919 400 lakost számlál, kétszer annyit, mint a második legnépesebb izraeli város, Tel-Aviv és csaknem háromszor annyit, mint a harmadik helyezett Haifa – írja a The Jerusalem Post.

A város lakosságának legnagyobb részét zsidók (569 ezer fő) adják, utána az arabok következnek (349 ezer fő).

A várost elhagyók száma is csökkent az elmúlt években, tavaly 12 800 új lakossal bővült a város. 2015 óta tavaly először nem növekedett az arab lakosság gyarapodásának az üteme. Míg 10 évvel ezelőtt a zsidó lakosság gyarapodása évente 1%-os, az arab 2,9%-os volt, mára ez az arány 1,8%-os, illetve 2,4%-os növekedésre módosult.

A város arab tanulóinak száma 33%-al növekedett, ezzel párhuzamosan az arab munkanélküliség rendkívül alacsony, a koronavírus-járvány kitörése előtt, 3%-os volt.

Jeruzsálem nap: az újraegyesülés ünnepének története

A függetlenség napjától eltérően az első Jeruzsálem napi ünnepség sokkal spontánabb módon, egy a Sirató-falnál kialakuló óriás közösségi imával vette kezdetét.

Míg Jeruzsálem az ország azon városa, ahol a legtöbb idős ember lakik, ők még mindig csak a 9%-át teszik ki a teljes lakosságnak, míg ez az arány Tel-Avivban 15% és Haifán 20%.

„A bevándorlás rendkívül örömteli, és reméljük tovább folytatódik a jövőben, örömmel fogadjuk a sok fiatal és a high-tech iparban dolgozó lakost”

– mondta Moseh Lion főpolgármester, majd hozzátette: „folytatjuk a lakások építését, az ipar, az oktatás és a gazdaság fejlesztését, csak idő kérdése, hogy Jeruzsálem Izrael legattraktívabb városává váljon”.

Jeruzsálem a nemek közötti bérkülönbségek tekintetében is élen jár. Míg az országos átlag 33%, a fővárosban ez az arány mindössze 20%.

Jeruzsálemben a nők 5,1%-a és a férfiak 7%-a dolgozik a high-tech iparágakban, Tel-Avivban és Haifán ez az arány kétszeres, azonban érdekes, hogy Jeruzsálemben a high-tech iparban dolgozó nők 80%-a a haredi lakosságból kerül ki.

Jeruzsálem, Tel-Aviv után az ország második legnagyobb pénzügyi központja, ahol az ország ezen szektorban dolgozóinak 9%-a végez munkát.

A városban legalább 14 olyan vállalat van, amely aktívan dolgozik a koronavírus megfékezésén, a 405 jeruzsálemi high-tech cég 38%-a dolgozik egészségügyi területen.

Idén először van több hotelszoba Jeruzsálemben, mint Eilaton, így a város nyújtja az országban a legtöbb vendégéjszakát.

Lior Schillat, a JIPR igazgatója elmondta, „az évkönyvben megjelent statisztikai adatok bizonyítják, hogy Jeruzsálem megmutatja, milyen lesz a lakosság összetétel két-három évtized múlva”, hozzátéve, hogy „jól látszik, hogy a változtatások, melyeken korábban elkezdtünk dolgozni, lassan beérnek”.

Fleur Hassan-Nahoum főpolgármester-helyettes a The Jerusalem Postnak elmondta: „Jeruzsálem arab lakossága gyorsan tagozódik be a felsőoktatási rendszerbe, a magas színvonalú munkák világába és a high-tech szektorba”.

Ma este kezdődik Jeruzsálem Napja, mely a város újra egyesítésének 53. évfordulóját ünnepli, azonban idén a koronavírus-járvány miatt, a szokásoktól eltérően, elmarad az óvárosi zászlós felvonulás. Helyette kisebb gyűlések lesznek a Nemzeti Egység párt és a Bné Ákiva, vallásos cionista szervezet szervezésében, az egészségügyi minisztérium iránymutatásának betartásával.