Tovább lazul az élet Izraelben

A zsinagógák és a strandok szerda reggel újból megnyithatták kapuikat, miután körülbelül két hónapig zárva tartották őket a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott rendeletek részeként – írja az Ujkelet.live.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedd éjszaka hagyta jóvá az imaházak megnyitását Juli Edelstein egészségügyi miniszter (Likud), Arije Deri belügyminiszter (Sasz) valamint Meir Ben-Sabbat nemzetbiztonsági tanácsadó és más vezető tisztviselők társaságában folytatott konzultációt követően.

A szabályok szerint a zsinagógák legfeljebb 50 főt fogadhatnak, feltéve, hogy az imán résztvevők tartják egymástól a két méter távolságot és maszkot viselnek. Ezen felül egy koronavírus-koordinátort is ki kell jelölniük, aki gondoskodik a biztonsági és higiéniai szabályok betartásáról.

Szerda reggel a strandok szintén hivatalosan megnyílhattak, igaz, az izraeliek a korlátozások ellenére is nagy számban látogattak ki a partra a heves hőhullám közepette.

Az új rendeletek szerint a strandoknak be kell tartaniuk a higiéniai előírásokat, ideértve a nyilvános létesítmények rendszeres fertőtlenítését.

A kedd este közzétett adatok szerint összesen eddig 16659 koronavírusos esetet regisztráltak Izraelben.

50 beteg állapota súlyos, közülük 38 lélegeztetőgépre szorul. 42 állapota közepesen súlyos, a többiek enyhe tüneteket tapasztalnak.

Az aktív esetek száma 2946, a felgyógyultaké 13435 és az elhunytaké 278.

A teljes cikk itt olvasható.

Az élet lassan újraindul – de mikor nyitnak a zsinagógák?

David Lau izraeli askenázi főrabbi szerint érthetetlen, hogy amíg a bevásárlóközpontok, éttermek és strandok kinyithatnak, az imahelyek nem.