Több ezer iráni fordul menedékjogért Izraelhez

A többség interneten keresztül kér segítséget a zsidó államtól.

A koronavírus kirobbanása óta az elmúlt hónapokban különösen megnőtt azoknak az irániaknak a száma, akik Izraeltől kértek segítséget — olvasható a Jerusalem Post oldalán. „Több ezer ember kéri, hogy Izraelbe jöhessen orvosi segítségért, vagy azért, hogy ideköltözhessen” — árulta el Yiftah Curiel, Izrael digitális jelenlétéért felelős külügyi vezető.

Izrael a legnagyobb közösségi oldalaknak csaknem mindegyikén fenntart perzsa nyelvű csatornákat — a Facebook, Twitter, Instagram és Telegram mellett a YouTube-on is jelen van. Az Instagramon 500 ezer követője, míg a Twitteren 220 ezer követője van a perzsa nyelvű profilnak.

Curiel beszámolója szerint sokan vannak, akik azért kérnek segítséget, mert korábban el kellett menekülniük Iránból — zsidó származásuk miatt, vagy azért, mert kifejezték Izrael iránti szolidaritásukat.

Sharona Avginsaz, aki a közösségi oldalakat kezeli, hangsúlyozta, hogy az irániak üzeneteiből látható: Izraelt egy modern, haladó és demokratikus országnak látják. Szerinte a mai világban az állampolgároknak sokkal reálisabb képük van a zsidó államról, mint azokban az időkben, amikor még csak az iráni rezsim propagandájából hallottak róla.

„Ezek az üzenetek azt bizonyítják, hogy az irániak is látják: az Izrael-ellenes propaganda egy hazugság” — fogalmazott Avginsaz.