Ma temetik Little Richardot, aki még a sábátot is tartotta

Egykori iskolája, az alabamai Oakwood Egyetem temetőjében helyezik örök nyugalomra a 87 éves korában, május 9-én elhunyt Little Richardot, a rock and roll úttörőjét. A világhírű énekes többször is említette vonzódását a zsidó valláshoz, állítása szerint a sábátot is tartotta, sőt, azt mondta, hivatalosan is betért – írja a JTA zsidó hírügynökség.

Little Richard, született Richard Wayne Penniman egykor az amerikai feketék legendás egyetemének diákja volt, ahol hetednapi adventista teológiát tanult. Később évekig prédikátorként szolgált a Hetednapi Adventista Egyházban, a zenével akkor sem szakított, de csak gospelt énekelt.

Az énekes Tutti Frutti világslágerrel egy korszakot nyitott meg a könnyűzenében. A rhythm & bluesból indulva az 1950-es években más afroamerikai énekesekhez – Chuck Berryhez és Fats Dominóhoz – hasonlóan megteremtett egy új műfajt, a rock and rollt, mérsékelt kortársaitól eltérően rikító ingjeivel, 15 centiméter magas sörényével és ceruzavékony bajuszával inkább botrányos jelleget adva a műfajnak.

Little Richard előadóművészek sokaságát ihlette meg. 1986-ban az elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé.

Sokan nem tudják róla, hogy mennyire vonzódott a judaizmushoz – írja a JTA. Többször is említést tett erről.

1972-ben azzal sokkolta a BBC riporterét, hogy úgy nevezte magát: egy kis zsidó srác, fekete seggel, Georgiából.

Little Richard  fotó: EPA/FRANCIS SPECKER

A ’80-as, ’90-es években, amikor filmekben játszott, péntek estétől nem volt hajlandó dolgozni, tartotta a sábátot.

A floridai Sun-Sentinel lap 1986-ban azt írta, hogy Little Richard hivatalosan is áttért a zsidó vallásra, Bob Dylan hatására.

Az énekes azt mondta a lapnak, hogy turnéja közben megünnepelte Ros Hásánát, a zsidó újévet, majd hozzátette, hogy az elmúlt évben csak egyszer hagyta ki a zsinagógát sábátkor.

Egy zsidó rendező, Paul Mazursky, aki két filmben is dolgozott együtt Little Richarddal, azt írta memoárjába, hogy szerinte átverés volt, hogy tartja a sábátot. Amikor beszélt erről a zenész menedzserével, ő azt mondta neki, hogy „Little Richard tényleg zsidó”.