Főügyész: Netanjahunak meg kell jelennie büntetőpere első napján

Avicháj Mandelblit izraeli legfőbb ügyész ellenez minden olyan kísérletet, amely lehetővé tenné, hogy Netanjahu miniszterelnök ne jelenjen meg személyesen a bíróságon büntetőpere első tárgyalási napján, most vasárnap – ezt üzente a nemrég ötödik miniszterelnöki ciklusát kezdő kormányfőnek – írja a The Jerusalem Post.

Netanjahu hivatalosan még nem nyújtotta be távolmaradási kérvényét a bírósághoz, előbb meg akarta tudni, Mandelblit milyen állásponton van ezzel kapcsolatban.

Ugyanakkor hétfőn késő este Netanjahu szóvivője megerősítette, hogy a kormányfő talán kezdeményez egy ilyen lépést a Jeruzsálemi Kerületi Bíróság felé.

Mandelblit közölte, a törvény előírja, hogy a vádlott legyen jelen a vádirat ismertetésekor, amelyet követően személyesen kell nyilatkoznia, hogy ártatlannak, vagy bűnösnek vallja magát.

Netanjahu tárgyalását mégis elhalasztják a járvány miatt

Amir Ohana megbízott igazságügyi miniszter közölte, hogy az izraeli bíróságokat szintén vészhelyzeti üzemmódba helyezi, így azok csak rendkívüli esetekben fognak összeülni.

A főügyész megjegyezte, hogy a bíróság elrendelte Netanjahu megjelenését a korábbi, február és a májusi tárgyalásra is.

Netanjahu szóvivője szerint, ha a kormányfő beterjeszt távolmaradási igényt, az csak azért lesz, mert az első tárgyalási nap csak technikai egyeztetés, ahol egyebek mellett a tanúk megjelenését beszélik meg.

A szóvivő közölte, Netanjahu ott lesz a főbb és fontosabb tárgyalási napokon, ugyanakkor a miniszterelnök nagy létszámú biztonsági személyzettel utazik, ezért felesleges lenne őket sokat mozgatni.

Korábban már számos tisztviselő kihagyta az első, technikai tárgyalási napot, ahogy azt talán Netanjahu is megteszi – tette hozzá a szóvivő, aki szerint az igazi tárgyalások majd három hónap múlva kezdődnek leghamarabb.

Netanjahunak mindig meg kell jelennie a bíróság előtt, ha tanúként idézik be.

A kormányfő kritikusai szerint Netanjahu azt próbálja elérni az új ciklusa elején, hogy lehetőleg minél később jelenjenek meg róla bírósági felvételek.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a tévétársaságok hiába kérték a tárgyalások élő közvetítésének a lehetőségét, csak két másik tárgyalóterembe, belső hálózaton lesz közvetítve a per.

Az izraeli főügyész átadta a törvényhozás elnökének a Netanjahu elleni vádiratot

Aviháj Mandelblitt izraeli főügyész hétfőn átadta a Benjámin Netanjahu elleni vádiratot Juli Edelsteinnek, a törvényhozás elnökének.