Netanjahu tárgyalását mégis elhalasztják a járvány miatt

Amir Ohana megbízott igazságügyi miniszter közölte, hogy az izraeli bíróságokat szintén vészhelyzeti üzemmódba helyezi, így azok csak rendkívüli esetekben fognak összeülni.

Vasárnap reggel, órákkal azt követően, hogy Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szombat este új korlátozásokat jelentett be a koronavírus megfékezése érdekében, elrendelve a kávézók, éttermek, színházak, plázák, szállodák és más szórakoztató egységek bezárását, hivatalosan megerősítésre került, Netanjahu keddre kitűzött tárgyalása elhalasztásra kerül — írja az ÚjKelet. 

Az új időpont: május 24. délután 3 óra.

Avichai Mandelblit főügyész november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

A miniszterelnök jogi csapata egy nappal korábban a nyomozási anyagok átadásáról szóló nézeteltérésre hivatkozva halasztást kért az ügyészségtől. A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság március 10-én azonban elutasította Netanjahu arra vonatkozó kérelmét, hogy a korrupciós ügyeinek tárgyalását 45 nappal elhalasszák.

Mindeközben az Izraelben megerősített koronavírusos esetek száma 200-ra emelkedett reggelre, két személy állapota súlyos. 40 000 polgár van jelenleg otthoni karanténban, köztük közel 1000 orvos, több mint 600 nővér, 170 mentős és 80 gyógyszerész.

Netanjahu este azt mondta, az izraelieknek hozzá kell szokniuk egy „új napi rutin”-hoz a koronavírus megfékezése érdekében.

„Itt a cél az életmentés. Háborúban vagyunk. Az ellenségünk egy láthatatlan vírus.”

Az izraeli miniszterelnök azt is hozzátette, a terrorelhárításban alkalmazott digitális eszközöket fogják használni a koronavírus-hordozók nyomon követésére.