Fogy a brit kormány türelme a Brexit tárgyalásokkal kapcsolatban

London egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az EU-val, de nem tudnak megegyezni a feltételeken. 

„Nagyon csekély” előrelépést sikerült csak elérni a legfontosabb kérdésekben az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott fordulóján – közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.

A politikus szerint a haladás fő akadálya az, hogy az EU olyan „újszerű és kiegyensúlyozatlan” javaslatokhoz ragaszkodik, amelyek az uniós jog- vagy szabványrendszerhez kötnék az Egyesült Királyságot.

Michel Barnier az EU főtárgyalója is csalódását fejezte ki a tárgyalásokkal kapcsolatban. Egy sajtótájékoztatón azt mondta: „néhány szerény, mégis fontos és szimbolikus részlettől eltekintve, amelyek nem álltak a tárgyalások középpontjában, nem történt semmiféle kézzelfogható előrelépés a kulcsfontosságú kérdéseket illetően.”

Ha nem körvonalazódna megállapodás, Londonnak júniusig van ideje, hogy kérje a decemberben lejáró átmeneti időszak meghosszabbítását.

Azonban a britek már hetekkel ezelőtt közölték: ha júniusig nem látszanak egyértelműen a megállapodás körvonalai, a brit kormánynak onnantól arról kell majd döntenie, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval.

Decemberig olyan ügyekben kellene megegyezni, mint a kereskedelem szabályozása, a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.

Megfertőzödött Michel Barnier EU-s főtárgyaló is

A francia néppárti politikus hozzátette: „jól vagyok és jó a közérzetem”.