Texasban maradhatnak a horogkeresztes sírkövek

A helyi veterán szövetség szerint semmi kivetnivaló nincs bennük.

Nem fogja eltávolítani az amerikai Veterán Szövetség azt a három sírkövet, melyeken horogkereszt látható. Az indoklás szerint a katonai temetőben fekvő sírhelyek „történelmi források”.

A Jewish Telegraphic Agency szerint a Katonai Vallásszabadságért Alapítvány egyik nyugdíjba vonult tagja értesítette a szervezetet a jelenségről. A bejelentés szerint a texasi San Antonio temetőjében két sírkő is található, melyek második világháborús foglyokra emlékeztetnek, és a rajtuk lévő német keresztbe vésett horogkeresztek alatt az áll:

„Meghalt a hazájáért, a Führerért, a nemzetért és szülőhazáért.”

A sajtó megkeresésére a veteránok szóvivője, Les’ A. Melnyk azt mondta, hogy ügynökségük eddig is tudott a két sírkőről, ahogy egy harmadik hasonló darab létezéséről is Salt Lake Cityben. A férfi egyúttal Adolf Hitlert „megosztó történelmi személynek” nevezte.

A harmadik sírkő. Kép forrása: JTA/Wikimedia Commons

A szóvivő egy 1966-ban elfogadott amerikai törvényre hivatkozott, amely lehetőséget biztosít a szövetségi hatóságoknak — értelmezésében a veterán szövetségnek is — arra, hogy

„megőrizzék a történelmi forrásokat, beleértve azokat is, melyek megosztó történelmi személyeknek vagy eseményeknek állítanak emléket”.

Ebből kifolyólag a Veteránok Szövetsége meg fogja őrizni ezeket a sírköveket, ahogy az eddigi adminisztrációk is tették — vetítette előre Melnyk.

Az eltávolítást kezdeményező csoport elnöke, Mikey Weinstein viszont azt mondta,

„ez egy olyan válasz, ami nem válasz”.

Mint hozzátette, további jogi lépéseket fognak sürgetni, hogy mégis eltűnjenek a sírkövek a temetőkből.

94 éves náci lágerőrt toloncolnak ki az USÁ-ból

A hosszú évtizedek óta Tennessee államban élő férfi katonai szolgálatáért a mai napig nyugdíjat kap Németországból