Oroszországban levették a katinyi vérengzés emléktábláját

A második világháború befejezésének 75. évfordulója estéjén, orosz hivatalnokok, az ügyészség utasítására, eltávolították a több ezer meggyilkolt lengyel katonatisztre emlékező emléktáblákat Tver városában – írja az ukrán Kharkiv emberi jogvédő szervezet.

Ez akár helyi ügy is lehetne, de nagyon jól illeszkedik abba a sorba, ahogyan a Putyin vezette Oroszország agresszívan próbálja kitörölni, vagy átírni a szovjet történelem legsötétebb lapjait – olvasható a cikkben.

A két, 1991-ben állított emléktáblát a Belügyi Népbiztosság (NKVD, a KGB elődje) egykori épületének faláról szedték le május 7-én.

Az egyiken az állt: „A megkínzottak emlékére”

1930 és 50 között ebben az épületben működött az NKVD és a börtöne.

„Emlékül a lengyeleknek az Ostashkov táborból, akiket az NKVD gyilkolt meg Kalininban. Figyelmeztetésül a világnak”

– ez volt a másik emléktábla felirata.

Az Ostashkov táborból megölt 6300 lengyel része volt annak a 22 ezer lengyel katona- és rendőrtisztnek, akik azután kerültek fogságba, hogy Oroszország 1939. szeptember 17-én megtámadta Lengyelországot, majd 1940. áprilisa és májusa között kivégezték őket. A holttesteket a Szmolenszk melletti Katinyban, a Tver melletti Mednojében és több más helyszínen tömegsírba rejtették.

A gyilkosságokat és az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték. A náci németek 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katiny erdeiben.

A szovjetek hosszú évtizedekig tagadták a tömeggyilkosságot, megpróbálták azt a náci németek bűnének feltüntetni. Csak a Szovjetunió 1990-es felbomlása után állapították meg véglegesen a szovjetek bűnösségét.

Putyin miatt bojkottálja a lengyel elnök az izraeli Auschwitz-megemlékezést

Andrzej Duda nemcsak a lengyel-orosz vita, de a hűvös lengyel-izraeli diplomáciai kapcsolatok miatt sem utazik Jeruzsálembe.