Koronavírus: kiderült, hogy miért magas a zsidó áldozatok száma Franciaországban

A nyugat-európai államban legkevesebb 1300 zsidó vált eddig a járvány áldozatává.

Friss összeállítást készített a Jewish Telegraphic Agency, melyben meglehetősen lesújtó beszámolót találunk a francia zsidó közösség jelenlegi helyzetéről. A lap szerint Párizs legnagyobb zsidónegyedében, Neuilly-sur-Seine környékén a koronavírus terjedése miatt még mindig sokan aggódnak, és egy második hullám kirobbanásától is félnek.

Bár Franciaországban nemrég megnyitották az iskolák egy részét, a zsidó oktatási intézmények és zsinagógák még zárva vannak.

Nincs ez másképp a már említett környék 1930-as években épült, Bauhaus stílusú zsinagógájával sem. A közelmúltban szinte megszokottá vált, hogy gyakran forgalmi fennakadások övezték az épületet, hiszen a népszerű intézményben reggelente már két istentiszteletet is kellett tartani, hogy a közösség tagjai mind beférhessenek.

A pandémia kitörése óta azonban minden megváltozott — mesélte Moche Taieb, a francia zsinagóga egyik rabbija a lapnak, aki szerint a koronavírus kíméletlenül csapott le a közösségre.

Franciaországban legkevesebb 1300 zsidó áldozatot tartanak számon. És mivel ez csak azoknak a száma, akik zsidó vallásos temetkezésben részesültek, a valós szám ennél akár sokkal magasabb is lehet.

Ezzel pedig úgy tűnik, hogy Franciaországban hunyt el eddig a legtöbb zsidó áldozat. Összehasonlításképp: Izraelben — ahol 6 milliónál is több zsidó él — 258 esetet regisztráltak.

A Franciaországban élő zsidóság létszáma 500 ezerre becsülhető, azaz a teljes lakosságnak mindössze 0.75 százalékát teszi ki. A COVID-19 nevű vírus áldozatainak viszont kiemelkedően magas arányát, csaknem 5 százalékát jelentik a zsidó közösség elköltözött tagjai.

Taieb szerint az áldozatok magas száma egyrészt kulturális szokásokra vezethető vissza. „A közösségünk barátságossága fizikai módon is megjelenik: sok öleléssel, puszival és hátbapaskolással” — fogalmazott a rabbi, aki szerint ennek valószínűleg meg kell változnia a jövőben.

Franciaországban is nőtt az antiszemitizmus a járvány alatt

A francia zsidóság beszámolói szerint rengeteg összeesküvéselmélet terjed az interneten, de ezzel párhuzamosan a zsidó szolidaritás is erősödött. 

Mindeközben Gil Taieb, a francia zsidóság érdekvédelmi szervezetének (CRIF) alelnöke egy másik tényezőre figyelmeztet. Mint hangsúlyozta, a vírus terjedésének hátterében állhat az a tény is, hogy az orvosok és más egészségügyi dolgozók körében jelentősen magas a zsidó szakemberek aránya.

„Nagyon hamar a fronton találják magukat, néha még nem is elérhető a megfelelő védelem” — hangsúlyozta Taieb.

A koronavírus kapcsán többen arra is felhívják a figyelmet, hogy a francia kóser henteseknek csaknem fele szintén megfertőződött az elmúlt hetekben. Sokan még a védőintézkedések előtt, Purim ünnepén kapták el a vírust, amikor több százan ünnepeltek együtt. Bruno Fiszon rabbi beszámolója szerint a helyzet korábban kisebb ellátási gondokat is okozott a zsidóság számára, ez azonban mára megoldódott a kóser húspiacon.

Az elmúlt hónapokban több zsidó vezető is a járvány áldozatává vált. Andre Touboul, a Chábád Mozgalom egyik képviselője márciusban hunyt el. A 64 éves, energetikusnak ismert férfi halála sokakat megrázott.

A fertőzés megállítása érdekében a közösség nagy része csakis online tartja a kapcsolatot egymással, és rendszeresen az interneten keresztül tartanak imádkozásokat. „Közösségként még mindig csak várjuk a fényt az alagút végén” — fogalmazott Daniel Chabta, egy francia lakos a szomorú kilátásokról.