Zsidó tudósok kritizálják az antiszemitizmus elleni német megbízottat

37 izraeli és nem-izraeli zsidó tudós és kutató a német kancellárnak címzett levelében lemondásra szólítja fel Felix Kleint, Németország antiszemitizmus elleni megbízottját, amiért az ellenezte, hogy egy híres BDS-t támogató professzor, a kameruni Achille Mbembe előadást tartson egy németországi, államilag támogatott kulturális eseményen – írja a Jerusalem Post.

Klein még áprilisban lemondatta Mbembe megjelenését az augusztusi Ruhrtriennale fesztiválon, mondván, hogy nézetei antiszemitizmust erősítik. Mbembe számos alkalommal szólalt fel Izrael ellen, melyet rosszabbnak nevezett, mint „az annak idején Afrikát uralmuk alatt tartó apartheid elnyomókat.”

Az április 30-án a német kancellárnak és külügyminiszternek küldött levelében a professzorok Klein lépését „tiszteletlennek tartották Mbembe professzor ellen.”

A levél megfogalmazói szerint Klein „fegyverként használja az Izraelt bírálókat és összemossa azok nézeteit az antiszemitizmussal.”

A professzorok levelükben azt írják: „sajnálatos, de nem meglepő, hogy az izraeli kormány a BDS ellen hangol. Ez a propaganda hozzájárul a nem-fehér és más kisebbségek hangjának elnémításához Németországban” – szól a levél, majd megjegyzi, „nem egyeznek a BDS-el kapcsolatos nézeteink, azonban az bizonyos, hogy a BDS nem antiszemita szervezet, és a szólás-, illetve a gyülekezés-szabadságért küzd.”

A levél aláírói közt megtalálható a Tel Aviv-i Egyetem kilenc, a Héber Egyetem nyolc és a Ben Gurion Egyetem három professzora is, köztük Paul Mendes-Flohr holokauszt-kutató.

A cionista Im Tircu szervezet vezetője, Matan Peleg a levéllel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az „ismételt példája annak, hogy a BDS micsoda károkat okoz Izraelen belül is. Annak ellenére, hogy Izrael óriási összegeket áldoz a mozgalom elleni harcára, egyes radikális izraeli professzorok a mozgalmat erősítik és támogatják.”

A mostani eset nem példa nélküli, a tavalyi év júniusában 80 izraeli professzor arra bíztatta a német kormányt, hogy az ne fogadja el azt a törvényt, melyben a BDS-t antiszemita szervezetnek nyilvánítják.

„Mindannyian elutasítjuk azt az álláspontot, miszerint a BDS antiszemita volna és fenntartjuk azon nézetünket, miszerint a bojkott a nem-erőszakos protestálás legitim formája”

– állt a professzorok tavalyi közleményében.