Legyőzte a koronavírust a 99 éves holokauszt-túlélő, de a férje belehalt

A holokauszt-túlélő házaspár egy jeruzsálemi idősotthonban élt, ott kapták el a koronavírust. Sara Itzinger egy hónapig küzdött a kórházban a tüdőgyulladással, férje viszont belehalt a fertőzésbe  – írja a The Times of Israel.

„Erős, túlélő nő” – így jellemezte az izraeli mentőszolgálatnál dolgozó unokája Sara Itzingert, aki férjével, Zvi Herschellel az Egyesült Államokban ismerkedett meg a második világháború után.

Ceveland Heights-ben éltek, kevesebb mint egy éve költöztek Izraelbe, hogy több időt tölthessenek egyetlen lányukkal, aki már évekkel korábban alijázott, és 13 gyereke, számos unokája született.

Az idős házaspár a jeruzsálemi Maon Horim idősotthonban lakott, ahol terjedni kezdett a koronavírus.

„Köszönöm mindenkinek, már csak haza szeretnék jutni”

– mondta Sara Itzinger, miután kiengedték a kórházból.

Koronavírus végzett a vilnai gettó utolsó partizán hősével

Benjamin Levin kamaszként a nácik ellen harcolt, majd a Gulágra került, ahonnan megszökve az izraeli Függetlenségi Háborúban is részt vett.

Férje gyorsan meghalt a vírus miatt, Sara azonban egy hónapig küzdött, amíg teljesen meggyógyult.

Unokája, Nissan Hefetz, a Magen David Adom izraeli mentőszolgálatnál dolgozik, ő a felelős a koronavírus tesztelésért Jeruzsálemben. Ő maga tesztelte nagyszüleit, majd miután kiderült, hogy fertőzöttek, kórházba vitte őket.

„Nagyon megijedtünk, amikor kiderült, hogy nagymamám fertőzött, mert van alapbetegsége. Mindenkire másképp hat a vírus, nagymamámnak gyengébb tünetei voltak, míg nagyapámnak nagyon súlyosak”

– mondta Nissan Hefetz.

„Nagyon nehéz volt a nagymamámnak, amikor meghalt a férje, de ő egy erős, túlélő nő, aki tudja, hogyan kezeljen bármilyen nehézséget, amivel szembesül”

– tette hozzá.

A nagymamát a lánya otthonába vitték, ahol a családdal közösen ünnepelte 99. születésnapját.

„Sara Itzinger esete mindannyiunk számára inspiráló, hogy a koronavírus bármilyen korban legyőzhető”

– mondta Dr. Ariel Rokach, a Shaare Zedek tüdőgyógyászati központ vezetője.

Két magyar holokauszt-túlélő vallási vezetőt ragadott el a koronavírus

A Budapesten született Zev Stern, a londoni haredi közösség közismert támogatója 86 éves volt, a korábban a képviselőházban az imát vezető Romi Cohn amerikai rabbi pedig 91.