Két magyar holokauszt-túlélő vallási vezetőt ragadott el a koronavírus

A Budapesten született Zev Stern, a londoni haredi közösség közismert támogatója 86 éves volt, a korábban a képviselőházban az imát vezető Romi Cohn amerikai rabbi pedig 91.

Amerikai kongresszusi képviselők is gyászolják a Romi Cohnt, aki fiatal partizán harcosként 56 családnak segítette a túlélését a második világháború idején, majd később Amerikában jótékonysági szervezetet hozott létre, amely ösztöndíjjal támogatta a vallásos tanulókat – írja a The Times of Israel.

A New York-i rabbi korábban a képviselőházban vezetett zsidó imát. Kedden halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe. Avraham „Romi” Cohn 91 éves volt.

Pozsonyban született, 10 éves volt, amikor a nácik elfoglalták az országot. Később csatlakozott a zsidó partizánok csoportjához, emlékeiről könyvben is beszámolt, amelynek címe: „A legifjabb partizán: Egy fiatal fiú, aki harcolt a nácikkal”.

A háború után az Egyesült Államokba emigrált és New Yorkban élt, ahol keresett mohelként (a körülmetélést végző szakember) dolgozott.

Cohn alapította a Keren Avraham Hakohen nevű szervezetet, amely ösztöndíjat adott kiváló tanulóknak a vallási tanulmányokhoz.

Idén korábban Max Rose New York-i kongresszusi képviselő hívta meg Cohn-t a képviselőházba, hogy ő vezesse a nyitó imát Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

Rose a Twitteren is megemlékezett az elhunyt rabbiról, megemlítve, hogy 56 családot mentett meg, és hogy két hónapja még ő vezette az imát a képviselőházban. Arra kért mindenkit, hogy imádkozzon érte és családjáért.

Archived: Rep. Max Rose on Twitter: „Heartbroken to hear Rabbi Romi Cohn z”l passed away from COVID-19.Rabbi Cohn lived an incredible life of service, helping 56 families escape Nazi tyranny. 2 months after he led the House in opening prayer, I hope you’ll join me in praying for him & his family. יהי זיכרו ברוך pic.twitter.com/aIFpBnRNWC / Twitter”

Heartbroken to hear Rabbi Romi Cohn z”l passed away from COVID-19.Rabbi Cohn lived an incredible life of service, helping 56 families escape Nazi tyranny. 2 months after he led the House in opening prayer, I hope you’ll join me in praying for him & his family. יהי זיכרו ברוך pic.twitter.com/aIFpBnRNWC

Londonban pedig elhunyt a 86 éves Zev (Willie) Stern, a hitközség, a jesivák és a haredi közösség híres támogatója.

Fia jelenleg is kritikus állapotban van a koronavírus-fertőzés miatt.

Zev Stern Budapesten született 1935-ben, és családjával együtt Bergen-Belsenbe deportálták 1944-ben. A család túlélte a haláltábort és New Yorkba emigrált 1952-ben.

Stern azután költözött Londonba, hogy megházasodott egy ott élő nővel. Ismert ingatlanfejlesztő üzletember lett, és kiemelten támogatta a hitközséget és a jesivákat.

A 97 éves korában elhunyt Fraida Feldman is ismert alakja volt a londoni haredi közösségnek, ő is a koronavírus-fertőzésbe halt bele.

A Stamford Hill-i és a Golders Green-i zsidó közösség számos tagja kapta el a fertőzést.

Zsidó vezetőket ragad el a koronavírus

A koronavírus súlyos veszteségeket okoz a zsidó közösségeknek világszerte, miután több prominens vezető elkapta a fertőzést és néhányan meg is haltak.