Vuhanban újra kezdődik a járvány?

Újabb gócpontot fedeztek fel a közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus a múlt év végén terjedni kezdett – közölték hétfőn a hatóságok.

A vuhani egészségügyi bizottság hétfői jelentése szerint a város egyik lakónegyedében összesen öt fertőzöttet azonosítottak vasárnap. Egyikük annak a 89 éves férfinek a felesége, akit egy nappal korábban diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel. A városban, ahol április 8-án oldották fel a járvány elleni, szigorú korlátozásokat, ezelőtt több mint egy hónapon át egyetlen újabb megbetegedést sem regisztráltak.

Az újonnan jelentett betegek mindegyike orvosi megfigyelés alatt állt a tünetek megjelenésekor, ugyanis már korábban panaszmentes vírushordozókként tartották őket nyilván az egészségügyi hatóságok, akik arról is beszámoltak, hogy még több száz tünetmentes fertőzöttet tartanak megfigyelés alatt a városban.

A vuhani esetekkel együtt Kína szárazföldi részén 17 újabb Covid-19-es beteget azonosítottak vasárnap, ami a legmagasabb napi adat április 28-a óta.

Az északkelet-kínai Csilin tartományban fekvő Sulanból, amelyet a hétvégén magas kockázati besorolás alá helyeztek az elmúlt napokban megnőtt napi esetszám miatt, újabb beteget jelentettek hétfőn, a tartomány egy másik városából pedig további kettőt, akiket sulani betegek kontaktjaiként figyeltek meg.

További egy-egy új páciensről adtak hírt az Oroszországgal határos, és Csilin szomszédjában fekvő Hejlungcsiang, valamint Liaoning tartományból, növelve az aggodalmat, hogy az ország északi részén a járvány második hulláma bontakozhat ki.

A szárazföldi Kínában az összes regisztrált megbetegedés száma a hivatalos adatok szerint ezzel elérte a 82 918-at, közülük 4633-an hunytak el, és 78 144-en gyógyultak meg.

A vírus eredetét illetően a hétvégén újabb nyilatkozatot tett annak a vuhani laboratóriumnak a vezetősége, ahonnan egyes elméletek szerint az új koronavírus kiszivároghatott. A Kocsi Zsipao (Science and Technology Daily) című kínai szaklapnak adott, vasárnap megjelent interjúban Jüan Csi-ming, a Vuhani Virológiai Intézet legmagasabb szintű biztonsági fokozattal rendelkező laboratóriumnak vezetője elmondta:

intézkedések egész sorával biztosítják azt, hogy semmilyen vírus ne szökhessen ki a létesítményből.

Az egyebek mellett a személyzet személyes higiéniája, a légcsere, a szennyvíz- és hulladékkezelés különféle részleteinek felsorolása mellett a cikkből az is kiderült, hogy a virológiai intézetben december 30. óta vizsgálják a városban felbukkant, ismeretlen vírust. Kuan Vu-hsziang, az intézet igazgató-helyettese elmondta: azóta 12 csoportra osztva összesen 120 tudós dolgozik a többi közt a vírus eredetének feltárásán, továbbá tesztelésének és ellenszerének a kidolgozásán.

Kína csak a vírus lecsengése után lenne kész egy WHO-vizsgálatra

A rezsim előtte teljesen elzárkózott attól, hogy nemzetközi szakértők utazzanak az országba a vírus eredetének kivizsgálására.