Olaszország legalizálja a bevándorlók feketemunkáját

Több mint 500 ezer, Olaszországban mindeddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló jogi helyzetének rendezéséről döntöttek a római kormányt alkotó pártok – értesült az olasz sajtó hétfőn. A kérelmezőknek legalább három hónapos, megújítható munkavállalási engedélyt biztosítanak egészségügyi- és társadalombiztosítással.

A La Repubblica baloldali napilap szerint a három nagyobb kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV) éjszaka tartott egyeztetésén megszületett a megállapodás az illegális bevándorlók legalizálásáról. A SkyTG24 hírtelevízió is úgy tudja, létrejött a „politikai paktum”. A rendelkezés részét képzi annak a mintegy háromszáz fejezetből álló gazdaságélénkítő csomagnak, amelyet a hétfő este kezdődő kormányülés nyomán lép életbe.

„Minden vitás pontot tisztáztunk” – nyilatkozta Luciana Lamorgese belügyminiszter az Il Messaggero napilapnak a kormányerők közti ellentétekre utalva. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlók helyzetének rendezése a feketemunka felszámolását szolgálja.

„Az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, bevételt biztosítunk a nyugdíjintézet számára, valamint ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járványban” – tette hozzá a belügyi tárca vezetője.

Az illegálisan Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezését Teresa Bellanova agrárminiszter, az IV politikusa kezdeményezte a belügyi tárcával, valamint a dél-olaszországi fejlesztésért felelős miniszter Giuseppe Provenzanóval közösen, aki a PD politikusa.

Olaszországban kicsit csökkent az aktív fertőzöttek száma

Az utóbbi egy nap alatt szűrt fertőzöttek negyvenegy százalékát a gócpontként ismert Lombardiában regisztrálták.

Az intézkedés eredetileg a járványban idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságnak kívánt segítséget nyújtani a termés megmentésére. Ezzel egy időben az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, illetve háztartási személyzet helyzetét is rendezni kívánta. A munkavégzés legalizálása nem kizárólag, de jelentős többségében külföldieket érint: az agrárszektor esetében többségében afrikai migránsokról van szó, az olasz családoknál pedig ázsiai és EU-n kívüli kelet-európaiakról.

Tartózkodási engedélyben a 2020. március 8-án Olaszország területén tartózkodó bevándorlók részesülhetnek, valamint azok is, akiknek tartózkodási engedélye tavaly ősszel lejárt, de addig a mezőgazdaságban dolgoztak vagy házi munkát végeztek. A tartózkodási engedélyt a munkavállaló bevándorló, valamint a munkaadó is kérelmezheti.

Az agrártárca hat hónapos engedélyt javasolt, a belügyminisztérium legalább három hónaposat, amely megújítható és meghosszabbítható a munkaszerződés egész időtartamára.

A migránsok legalizálását az M5S az utolsó pillanatig ellenezte, erre Teresa Bellanova agrárminiszter lemondással fenyegetett a kormánykoalíció felborításával. Az M5S végül azt a feltételt szabta, hogy a kérelmeket a munkaügyi felügyelőség ellenőrizze.

A La Repubblica szerint legalább fél millió bevándorló kaphat tartózkodási engedélyt. A Corriere della Sera 600 ezer illegális bevándorlóról írt, akikből 450 ezren az építőiparban, kereskedelemben, vendéglátásban dolgoznak. További 200 ezren mezőgazdasági munkások. Az agrárszervezetek jelzése szerint mintegy 20 ezer, a járványhelyzet miatt állás és bevétel nélkül maradt olasz jelentkezett mezőgazdasági munkára, harminc százalékuk nő, aki korábban sohasem dolgozott a mezőgazdaságban.

Matteo Salvini a jobboldali ellenzék és a Liga párt vezetője korábban úgy nyilatkozott, a parlamentben, és ha kell, ezen kívül is, mindent megtesznek az illegális migránsok olaszországi letelepítésének megakadályozására.

Maurizio Gasparri a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa szerint 600 ezer illegális bevándorló tartózkodásának rendezése csak „a feketemunkát kizsákmányolókat juttatja bevételhez, és rabszolgakereskedelmet vezet be Olaszországban. Aki ilyen politikát követ, az rasszista és az emberkereskedők cinkosa”.

Európának újra kell definiálnia magát a vírus sokkja után

A krízis növelheti a szolidaritást, sőt az integrációt, de a helyzet rossz kezelése miatt erősödhetnek az euroszkeptikus hangok is. Eperjesi Ildikó elemzése.