Mike Pompeo a jövő héten Izraelbe látogat

Az amerikai külügyminiszter a világjárvány kitörését követő első külföldi látogatását az izraeli új kormány eskütételének napjára, azaz jövő szerdára időzítette.

Fontos diplomáciai gesztusként is értelmezhető a látogatás, amelyről az ÚjKelet is beszámolt. Mike Pompeo külügyminiszter jövő szerdai vizitjét az amerikai külügy jelentette be.

Ő lesz az első vezető külföldi tisztviselő, aki Izraelbe látogat a vírus miatt bevezetett utazási korlátozások óta.

Izrael a koronavírus miatt mindenkire, aki az országba érkezik két hét karantént szab ki, a rendelet azonban Pompeóra nem fog vonatkozni. Az utazással kapcsolatos összes orvosi óvintézkedést összehangolták az izraeli kormánnyal.

Pompeo a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és koalíciós partnerével, Beni Gantzal elsősorban a koronavírussal, illetve az Iránnal kapcsolatos biztonsági kérdéseket fogja megvitatni.

Az amerikai kísérőit az indulás előtt két nappal tesztelni fogják, mindegyikük maszkot fog hordani a látogatás alatt. Továbbá mindenkit, aki kapcsolatba kerül az amerikai küldöttséggel, ellenőrizni fognak, hogy nem jelentkeznek-e náluk tünetek.

Naponta ellenőrzik az orvosok a külügyminisztert, aki csak ellenőrzött környezetben tartott üléseken vesz részt, nem kerül kapcsolatba a lakossággal.

A péntek este közzétett adatok szerint 16436-ra nőtt a megerősített koronavírusos esetek száma Izraelben. A jelenleg kezelés alatt állók száma 4962, a felgyógyultaké 11229, míg az elhunytaké 245.