Cseh zsidók gyűjtenek New York-i hittestvéreiknek

Önkéntes felajánlásból és adományokból készített kóser csomagok szállítása kezdődött a héten Prágából a koronavírus elleni küzdelemhez.

Az elmúlt évtizedekben rendszeresen számíthattak támogatásra és szolidaritásra a csehországi — és más európai — zsidó közösségek. Most azonban, hogy a hónapok óta tomboló világjárvány 76 ezer áldozatával Amerikában szedte eddigi legtöbb áldozatát, Prágában akcióra késztette a helyi közösségeket — írja a The Times of Israel.

A cseh főváros zsidó negyedében, a belvárosi „Jozefovban” életrehívott Hatikva Josefov alapítvány vezetője, Aaron Gunsberger mesélt az ötletről és a szállítmányról:

Csütörtökön ment el az első, 150 kilónyi szállítmány. (…) Az adakozóktól nem volt nehéz begyűjteni a felajánlásokat, de a kóserségi bizonyítványt rátetetni nem volt könnyű művelet.

— fogalmazott Gunsberger, aki hozátette:

A cseh kóser termékeket gyártók számára evidens volt, hogy ezzel az akcióval saját kínálatukat is népszerűsíthetik, hiszen Amerika volt eddig is a legnagyobb piacuk. És most a korábbi partnerek veszélyhelyzete miatt elkél a jótékonyság.

Az alapítvány mostani segélyszállítmánya az orvosi kellékekre is kiterjed. Ennek európai szabályozások — főleg export korlátozása — miatt voltak limitjei is, de így is sikerült jó minőségű maszkokat és néhány speciális légzés biztonságát is szavatoló FFP2-es védőfelszerelést is hozzátenni a New York-i küldeményhez — a szállítmányhoz a nemzetközi DHL világcég ugyancsak díjmentesen vállalt közreműködést.

Amerikában talán, Magyarországon még nem nyitnak a zsinagógák

Heisler András és Köves Slomó is azt mondta lapunknak: még legalább két-három hétig zárva maradnak a hívők előtt szervezeteik zsinagógái.