„Holokauszt Disneyland” lesz a készülő ukrán emlékmúzeum?

A babij jari mészárlás emlékére készülő múzeum igazgatója körül egyre nagyobb botrány tűnik kibontakozni.

Ilja Krzsanovszkij orosz filmrendező még viseli a készülő Babij Jari Emlékközpont művészeti igazgatójának címét. Legutóbbi alkotása azonban jelentős botrányt váltott ki azt követően, hogy áprilisban rendőrségi nyomozást indítottak a felvételek elkészítésének körülményeivel kapcsolatban.

A vádak szerint kiskorúak, köztük árva gyermekek is kínzások áldozataivá váltak az irányítása alatt álló forgatásokon. A zsidó rendezőről szóló hírek árnyékot vetnek a készülő ukrán emlékközpontra is.

Verekedések, vallatások, nemi erőszak

A Dau címet viselő film cselekménye az ukrán Harkov városában zajlik, ahol egy évtizednél is tovább fogattak, hogy megidézzék az egykori Szovjetunió idején ott zajló életet. Verekedések, vallatások, nemi erőszak, és más fajta zaklatási történetek is lezajlottak kamerák előtt a színészek körében — akik között sok amatőr és kiskorú, sőt egy hírhedt neonáci is megfordult.

Az egyik színész beszámolója szerint nem volt előre megírt forgatókönyv, hanem mindenki kedvére cselekedhetett. „Bizonyos értelemben ijesztő volt” — fogalmazott a Berlini Nemzetközi Film Fesztiválon még februárban Natalija Berezsnaja színésznő.

DAU (2019) Trailer – Ilya Khrzhanovsky „Дау”

Ilya Khrzhanovsky’s DAU (2019) – one of the most highly anticipated films this century. For more details, visit the official website https://www.dau.xxx/ SU…

Mostanáig a filmvilág nagy része ünnepelte az alkotást, ám Krzsanovszkij ellen nemrég vizsgálat indult a színészek állítólagos zaklatása miatt, valamint erőszakra, kínzásokra és szexuális visszaélésekre való bujtogatás miatt.

A rendező egy holokauszt emlékprojektet vezet

A kirobbant botránnyal egyidejűleg Krzsanovszkij jelenleg is viseli az egyik ukrán holokauszt emlékprojekt művészeti igazgatójának címét. A Babi Jari Holokauszt Emlékközpont felépítése még tart, és az állam több millió dollárt különített el a projektre — többet, mint bármelyik korábbi hasonló holokauszt emlékhelyre –, hogy méltó emléket állítsanak annak a borzalmas pogromnak, amely során legalább 150 ezer emberrel, köztük 33 771 zsidóval végeztek a nácik 1941-ben.

A projekt egykori vezetője attól tart, hogy Krzsanovszkij a maga „hiperrealisztikus” mozistílusával szeretné megformálni a helyszínt, és egyfajta „Holokauszt Disneylandet” akar létrehozni az emlékhelyből.

Karel Berkhoff — aki a múzeum vezető történészeként lett kinevezve, majd 2017-ben távozott posztjáról — szintén arról számolt be, hogy Ilja Krzsanovszkij a múltban több bizarr ötlettel is előállt kollégáinak: ezek szerint olyan kiállítást tervez, amiben a látogatók játszhatnák el az áldozatok, kollaboránsok, nácik vagy éppen a holttestek elégetésére kényszerített foglyok szerepét.

A rendező filmje kapcsán kirobbant botrány most mély veszélybe sodorta a projekt jövőjét — írta a The Times of Israel, amely szerint máris több tucat ukrán művész fejezte ki nyílt levélben május 1-jén, hogy követelik a férfi elbocsátását.

„Krzsanovszkij úr kinevezése művészeti igazgatónak már így is rontott az emlékhely hírnevén, és aláássa az elmúlt három év munkáját, miközben a Központ egy kibontakozó nemzetközi botránnyal néz szembe” — írták tiltakozóul a levélben.

Krzsanovszkij tagad

Válaszul a Babij Jari Emlékközpont Jótékonysági Szervezete tagadta, hogy a Dau kapcsán kirobbant skandalumnak bármi köze lenne az ott zajló munkákhoz. Továbbá a közlemény szerint az Ilja Krzsanovszkijt ért vádak nem mások, mint „érzelmekre és szubjektív véleményekre épülő spekulációk és feltételezések”.

Az mindenesetre többek szerint jelzésértékű, hogy Krzsanovszkij decemberi kinevezése óta a múzeum több kiemelt tagja is távozott.

A rendező és projektvezető egy sajtótájékoztatón tagadta, hogy igazak lennének a filmhez kapcsolódó vádak. Nyilvánosan azonban még nem beszélt az emlékhelyhez kötődő terveiről, és interjú felkérésekre sem válaszolt eddig.

A Jewish Telegraphic Agency szerint viszont azt ígérte, hogy még ebben az évben ismertetni fogja elképzeléseit.

Holokauszt-megemlékezés – a zsidó elnök nélkül

Vihart kavart Ukrajna elnöke azzal, hogy – elődeivel ellentétben – nem ment el a Babin Jar-i vérengzés évfordulóján a megemlékezésre.