Feszült lengyel-orosz viszony a háború végének évfordulóján

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint Oroszország csak azokat hívja meg történelmi események megvitatására, akik osztják a Kreml nézeteit, miközben Lengyelországot, amely a II. világháború elszenvedője volt, tettesnek állítja be.

Morawiecki erről a La Stampa című olasz lapnak adott interjúban beszélt, amely abból az alkalomból jelent meg, hogy pénteken van a II. világháború befejezésének 75-ik évfordulója. A koronavírus okozta világjárvány miatt Oroszország lemondta a hivatalos győzelem napi ünnepségeket, amelyekre Lengyelországot amúgy sem hívta meg. Morawiecki szerint talán azért nem, mert Varsó sem hívta meg tavaly szeptemberben Oroszországot a háború kitörésének 80-ik évfordulóján tartott ünnepségre.

„Lengyelország kizárásával az ünnepségekről Moszkva olyan körülményeket teremt, amelyek csak egy dolgot jelenthetnek: annak, aki részt vesz a történelmi vitában, egyet kell értenie Oroszország nézőpontjával”

– mondta a lengyel miniszterelnök, és hozzátette, hogy Lengyelország számára ez a hazugság elfogadását jelentené, márpedig senkitől se tűrheti el, hogy a tettest áldozattal helyettesítsék.

Oroszország azzal vádolja Lengyelországot, hogy tiszteletlen a Vörös Hadsereg katonáival, akik elestek a nácik elleni harcokban. Morawiecki az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a szovjet hadsereg közel ötven évig tartózkodott Lengyelország területen, rákényszerített egy rezsimet, a kommunizmust, amelyet a lengyelek döntő többsége nem fogadott el. A Vörös Hadsereg cselekedetei Lengyelországban nem a függetlenség helyreállítását szolgálták, hanem a szuverenitás újbóli elvételét.

Az olasz lap megjegyezte, hogy Lengyelországban elbontottak sok, a szovjet hadseregnek állított emlékművet, de Morawiecki szerint különbséget kell tenni a Lengyelország leigázását jelképező emlékművek elbontása vagy múzeumba helyezése és a katonasírok iránt tanúsított tisztelet között.

A lengyel kormány gondoskodik róluk, függetlenül az áldozatok nemzeti hovatartozásától.

„Ugyanilyen tiszteletet szeretnék látni a szovjet elnyomás lengyel áldozatainak sírjai iránt Oroszországban” – tette hozzá a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy a II. világháború idején a lengyelek is hősiesen helytálltak számos fronton. Említést tett a Monte Cassinó-i csatláról és a lengyel pilóták részvételéről a Nagy-Britanniáért folytatott harcokban.

„Sajnos, amiatt, hogy Európa belekeveredett a hidegháborúba, és Lengyelország szovjet befolyás alá került, a lengyel hősök nem érhették meg saját rehabilitációjukat” – mondta Morawiecki.

75 éve ért véget a világháború

A járvány miatt idén elmaradnak a tömegrendezvények és a katonai díszfelvonulások – a világ jelenleg egy másik harcot vív.