75 éve ért véget a világháború

Hat év példátlan megpróbáltatásait és mintegy 80 millió ember — közöttük hatmillió zsidó — halálát okozta a második világháború, amely 75 évvel ezelőtt ért véget.

Az emberiség legvéresebb háborúja 1945. május 8-án ért véget, azután, hogy bejelentették: a náci Németország hadserege letette a fegyvert az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt.

A járvány miatt idén elmaradnak a tömegrendezvények és a katonai díszfelvonulások – a világ jelenleg egy másik harcot vív. A nagy háború még élő veteránjai ezúttal magányosan emlékeznek a történtekre.

Az európai hadszíntéren május 8-án ért véget a második világháború. Oroszországban és a többi szovjet utódállamban május 9-én ünneplik a győzelem napját, az európai háború végét. Ázsiában csak szeptemberben fejeződött be a háború, miután Japán megadta magát.

A második világháború 1939. szeptember 1-jén robbant ki, amikor a náci Harmadik Birodalom megtámadta Lengyelországot. A német hadsereg az első években sikert sikerre halmozott, 1941 nyarára Európa szinte teljes területe német uralom alatt állt, vagy Hitler vazallusa, avagy szövetségese volt, egyedül a szigetország Nagy-Britannia tartott ki.

Az Euronews összeállítása:

Magyarország, a náci Németország szövetségeseként 1941-ben lépett be a háborúba. A következő 4-5 évben csaknem egymillió magyar vesztette életét – ennek fele magyar zsidó volt, akik a holokauszt áldozataiként pusztultak el.

Az antifasiszta koalíció teljes győzelmével végződő második világháború volt az első a Föld teljes egészére kiterjedő fegyveres konfliktus, amelyben 61 állam — az akkori emberiség 80 százaléka — vett részt, 40 ország területén és az összes óceánon folytak a harcok, 110 millió katona állt fegyverben.

75 évvel ezelőtt páratlan tavaszi örömünnepek zajlottak szerte a világban. Egy új élet kezdete jött el. A szabadság reményével, amelyet viszont hamarosan a hidegháború előszelei jártak be.

105 éve történt az örmény népirtás

1915 április 24-én vérszomjas török halálbrigádok indultak, hogy mintegy másfél millió férfit, nőt és gyermeket irgalom és sajnálkozás nélkül irtsanak ki politikai okokból.