Dél-Afrikában szabadon engednek csaknem 20 ezer rabot

A Dél-afrikai Köztársaság kormánya pénteken bejelentette, hogy mintegy 19 ezer, enyhébb bűncselekményért elítélt rabot enged feltételesen szabadon, megelőzendő a koronavírusjárvány-gócok kialakulását a börtönökben.

A dél-afrikai elnöki hivatal közleménye szerint Cyril Ramaphosa államfő arra az ENSZ-felhívásra válaszul hozta ezt a döntést, amely azt kérte a tagállamoktól: csökkentsék a börtönök létszámát oly mértékben, hogy a közösségi távolságtartás és az elkülönítés alkalmazható legyen a járvány elleni fellépés gyanánt.

Az intézkedés csaknem 19 ezer rabot érint, ami a körülbelül 155 ezer fős dél-afrikai börtöntelítettség mintegy nyolcada.

A határozat nem vonatkozik a súlyos bűncselekmények, köztük szexuális bűncselekmény, gyilkosság, gyilkossági kísérlet, nemi alapú erőszak vagy gyermekbántalmazás miatt elítéltekre.

A Dél-afrikai Köztársaság a koronavírus-járvány által leginkább sújtott afrikai ország, ahol eddig 8232 koronavírus-fertőzéses esetet és a fertőzésből eredő 161 halálesetet jegyeztek fel. A tömeges megbetegedések megelőzése érdekében a csaknem 58 millió lakosú ország a járvány megjelenésének elején szigorú intézkedéseket hozott az elkülönítésre vonatkozóan, és átfogó tesztelésbe kezdett.

A WHO épp ma tette közzé: mintegy 190 ezer ember halhat meg Afrikában a koronavírus-járvány első évében, ha semmiféle járványellenes korlátozást nem alkalmaznának, és a vírus okozta betegség időről-időre még évekig megjelenhet a kontinensen.

WHO – 47 afrikai országot felölelő – előrejelzési modellje szerint egy év alatt Afrika 1,3 milliárd lakosa közül 44 millió ember kaphatja el a koronavírust.

Afrikában robbanhat hamarosan a vírusbomba

Akár a 300 ezer halálos áldozatot is követelhet a járvány. Ráadásul a kétszeresére, 769 ezerre nőhet a maláriában elhunytak száma.