Maszkban és távolságot tartva, de újra lehet imádkozni a Siratófalnál

Az új rendelkezésnek megfelelően egyszerre összesen 300 ember tartózkodhat a Fal előtti téren, kis, 19 fős csoportokra osztva.

Fokozatosan térhetnek vissza az izraeliek a jeruzsálemi Kotelhez, a judaizmus legszentebb imahelyéhez, ahogy a kormány fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedéseket – írja a The Algemeiner.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a vírushelyzet miatt a területet teljesen lezárták a látogatók elől, hogy elejét vegyék a tömegfertőzéseknek, azonban Pészah ünnepén 10 főt, köztük Amerika izraeli nagykövetét, David Friedmant, mégis beengedtek a Falhoz, hogy elmondják a hagyományos ünnepi kohanita áldást.

Rendhagyó pészahi áldás a Siratófalnál – Videó!

Tízezrek helyett összesen tízen, köztük David Friedman amerikai nagykövet, gyűltek össze a hagyományos ünnepi kohanita áldásra, hogy Izrael békéjéért és boldogulásért könyörögjenek a Mindenhatóhoz.

Az új intézkedéseknek megfelelően egyszerre 300 ember lehet a Siratófal előtti területen, és mindenkinek kötelező maszkot viselnie.

„Azok, akik vágytak meglátogatni a szent köveket és imádkozni előttük, visszatérhetnek a Nyugati falhoz, betartva az Egészségügyi Minisztérium korlátozásait”

– nyilatkozta a helyszín fő rabbija, Shmuel Rabinowitz.

A fal előtti terület, ami a nagy ünnepeken több ezer embert is képes befogadni, elválasztó elemekkel kisebb, ideiglenes terekre osztották fel, melyek mindegyike egyszerre 19 embernek tud helyet adni, lehetővé téve a biztonságos távolság fenntartását.

Ilyen módon minden elkerített részben könnyedén összegyűlhet a zsidó imákhoz szükséges minján, azaz minimum 10 ember.

Mindeközben az országban sorra nyitnak újra az üzletek, vendéglátó helyiségek, ahogy – miután a járvány leszállóágba került – lassan újraindul a gazdaság és a társadalom.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a jeruzsálemi irodájában tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az ország nagy sikert ért el a vírus visszaszorításában, utalva az új fertőzések csökkenő arányára és a fertőzésből felépültek gyorsan növekvő számára. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „minden haláleset nagy veszteség … szívszorító”.

A következő hetekben az ország egyre jobban visszatér a régi kerékvágásba, de a fertőzés elkerülése érdekében meghozott óvintézkedések, a fizikai távolságtartás és a szájmaszk viselése érvényben marad.

Tel-Aviv nem vár tovább, jövő héttől kinyithatnak az étteremek, kávézók

A kormány engedélye nélkül is kinyithatnak Tel-Avivban a vendéglátósok a jövő hét végétől, mert a polgármester szerint minden feltétel adott az újranyitáshoz, szigorú feltételek mellett.