Nagy alija hullámra számítanak Izraelben a járvány lecsengése után

A Befogadási Minisztérium arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben nem kevesebb, mint hatvanezer külföldön élő izraeli jelentkezett azzal a szándékkal, hogy hamarosan hazatér — újságolja a zsido.com.

„A külföldön élő izraeliek lassan felébrednek” – jelentették a minisztériumból. A Szochnut (Zsidó Ügynökség) elnöke, Jichák Herzog elmondta, hogy ő maga is tisztában van ezzel a trenddel:

„Nagy bevándorlási hullámot várok a koronavírus-járvány okozta válság elmúltával. Így volt ez a történelem során több krízishelyzet után is a világon szétszórt zsidó közösségek körében az államalapítás óta.”

Herzog felszólította az izraeli kormányt és más, a befogadásban részt vevő szerveket, hogy a lehető leggyorsabban készüljenek fel a hamarosan bekövetkező alija-hullámra, és állítsanak össze egy olyan programot, mely a lehető leghatékonyabban képes megbirkózni az újonnan érkező bevándorlók tömegeivel.

„A koronavírus okozta krízis megbénítja a zsidó közösségeket és a Zsidó Ügynökség mindent megtesz azért, hogy a közösségekben működő küldöttein keresztül segítse a szükséget szenvedő közösségeket. Ezen kívül egy különleges hitelalapot is létrehoztunk a Keren Hájeszoddal és a JFNA-val való együttműködésben, hogy gazdaságilag is támogassuk őket.”

– magyarázta Herzog, hozzátéve, hogy: „Ezek a közösségek figyelik azt, hogy hogyan működik Izrael a globális krízis közepette, és erős, relatíve jól működő államot látnak. Számos reakció érkezik hozzám a világ minden tájáról.”

A Szochnut kamatmentes hitellel segítene a bajba került zsidó közösségeken

„Mindent megteszünk, hogy a zsidó közösségek életben maradjanak” – ígéri a Zsidó Ügynökség (Szochnut) vezetője.

Zev Gersinszki, a Nefesh B’Nefesh nevű, aliját és befogadást segítő amerikai szervezet alelnöke így nyilatkozott: „Valóban tapasztalható mozgás a zsidó közösségekben a koronavírus okozta krízis kitörése óta, és nagyon sokan gondolkoznak el az alijázáson. Csupán áprilisban 300 alijaigénylő lap érkezett be a Nefesh B’Nefesh irodáiba, és több mint négyszáz ember kezdte meg az alija folyamatát. Minden helyzetre fel vagyunk készülve, és minden érdeklődőt képesek vagyunk végigvezetni a folyamaton: tízeket, százakat, vagy akár ezreket is.”

Az alijázás iránti érdeklődés elsősorban azokban a zsidó közösségekben nőtt meg, ahol a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma magas. Az Egyesült Királyságban például mintegy 500 ember fejezte ki érdeklődését az alija iránt csupán az elmúlt hónapban. Az Egyesült Királyságból egy átlagos évben hétszázan költöznek Izraelbe. Úgy tűnik, hogy a brit zsidók úgy gondolják, hogy Izrael sokkal felkészültebben állt a járvány előtt, mint Nagy-Britannia. Pozitív véleményük van az izraeli egészségügyi rendszerről, melyet egyébként Izraelen belül nagyon sokan és sokat támadnak. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a járvány még jó ideig velünk marad, és ezért gondolkoznak azon jóval komolyabban, mint korábban, hogy Izraelbe költözzenek.

Franciaországban még nagyobb az érdeklődés, ott a statisztikák szerint nagyjából ezer család készül az alijára. Az egykori Szovjetunió országaiban pedig nem kevesebb, mint 40 ezer zsidó és közeli hozzátartozóik nyitottak alijadossziét még a világméretű járvány kitörése előtt. A szakértők szerint ez a szám most nagy mértékben növekedni fog.

2019-ben hozzávetőlegesen 35 ezren vándoroltak be Izraelbe, és ezzel az egész évtized rekorderévé vált ez az év. Az illetékesek azt mondják, hogy 2020 végére akár negyvenezer új bevándorló is érkezhet azon a hatvanezer, jelenleg külföldön élő izraeli állampolgáron kívül, akiknek a hazatérését a polgári év végéig várják.

„Ha ez az adat valós, akkor az előttünk álló évben összesen százezer izraeli, illetve külföldi zsidó érkezhet Izraelbe”

– vélik a szakértők.