A Szochnut kamatmentes hitellel segítene a bajba került zsidó közösségeken

„Mindent megteszünk, hogy a zsidó közösségek életben maradjanak” – ígéri a Zsidó Ügynökség (Szochnut) vezetője.

A koronavírus megjelenése minden zsidó közösség életét felforgatta, és azokat is jelentős gazdasági kihívások elé állította, akik eddig nem szenvedtek anyagi nehézségektől. Sok közösség számára még az alapvető közösségi szolgáltatások jövője is bizonytalanná vált, ahogy az oktatási tevékenységek is leálltak.

Izraeli matematikus: Hanyatlásnak indult a világjárvány

A 70 napos elmélet kidolgozója szerint a hatósági intézkedések mértékétől függetlenül 6 hét után mindenhol lefelé fordulnak a görbék.

A krízisre adott válaszul néhány partnerszervezettel karöltve az Izraeli Zsidó Ügynökség új projektet indított, amin keresztül kamatmentes hiteleket biztosítanak a koronavírus miatt bajba került zsidó közösségeknek.

Az új pénzügyi alapot többek között Olaszországból, Spanyolországból, Dél-Afrikából és dél-amerikai közösségektől származó azonnali segítségkérések miatt hozták létre. Az a cél, hogy olyan szervezetek jussanak pénzhez, amelyeknek alapvető szolgáltatásai kerültek veszélybe a pandémia következtében.

Az Arutz Sheva szerint kezdetként 10 millió dolláros pénzügyi alapot hoznak létre, és minden közösség számára legfeljebb 35 ezer dolláros hitel felvételének lehetőségét kínálják. A kamatmentes hitel futamideje négy év lesz — törlesztését az első év végén kell megkezdeni, és az adósok összesen négy részletben teljesíthetik a visszafizetést.

„Olyan példátlan krízissel állunk szemben, ami az élet minden területére kihat — beleértve a zsidó világot. (…) A zsidó emberek minden eddiginél nagyobb mértékben felelősek egymásért” — hangsúlyozta Jicák Herzog, a Zsidó Ügynökség vezetője.