Enyhül a járvány, további könnyítések jönnek Izraelben

Izraelben csütörtöktől kinyithatnak a plázák a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások újabb enyhítéseként. Az új koronavírus-fertőzöttek folyamatosan csökkenő száma további könnyítéseket tesz lehetővé – jelentette be az Izrael nyitási stratégiáját ismertető televíziós sajtótájékoztatóján hétfő este Benjámin Netanjahu.

A miniszterelnök a jeruzsálemi irodájában tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az ország nagy sikert ért el a vírus visszaszorításában, utalva az új fertőzések csökkenő arányára és a fertőzésből felépültek gyorsan növekvő számára. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „minden haláleset nagy veszteség … szívszorító.”

Netanjahu a vírus megfékezésének sikerét a kormány kezdeti fázisban meghozott lépéseihez kötötte, ideértve a határok lezárását, a fizikai távolságtartásra vonatkozó rendeleteket, és a fertőzöttek és lehetséges fertőzöttek digitális nyomon követését a Sabak biztonsági szolgálat bevonásával.

A következő hetekben az ország egyre jobban visszatér a régi kerékvágásba, de a fertőzés elkerülése érdekében meghozott óvintézkedések, a fizikai távolságtartás és a szájmaszk viselése érvényben marad.

A miniszterek megszavazták a százméteres kijárási korlátozás feloldását. Hat hét után először megengedett a közvetlen családtagok látogatása, beleértve a nagyszülőkét is. De az idős rokonok látogatásakor a társadalmi távolságtartást továbbra is be kell tartani, nincs ölelkezés és puszi, hangsúlyozta Netanjahu.

School reopen in Israel for first time since march 12 | Israel Lockdown | Israel Coronavirus

School reopen in Israel for first time since march 12 | Israel Lockdown | Israel CoronavirusIsrael is one of the first countries in the world to order the re…

Nyitott helyen húsz főig szabad gyülekezni, sőt május 17-től ötvenen, 31-től pedig százan is összegyűlhetnek egy helyen. Június közepétől minden gyülekezési korlátozást feloldanak, amennyiben továbbra is kedvezően alakul a járványhelyzet.

Május 10-től megnyitják az óvodákat, de egyelőre csak kis csoportokban fogadhatják a gyermekeket. A bölcsődék és a magánóvodák újraindításának időpontját még nem határozták meg.

Az iskolák minden osztálya visszatér május folyamán fokozatosan a padokba. Ugyan működött a távoktatás, de nem a szokásos nagyságrendben tanultak a gyerekek, és az elmaradt anyagot a nyári vakációban kilenc tanítási nappal pótolják. A szakköröket, ifjúsági mozgalmakat csak május 31-től szabad újrakezdeni, és a felsőoktatási intézmények is ekkor nyitják meg kapuikat.

Már lehet akár ötven vendéggel is esküvőt rendezni – Izraelben a koronavírus-járvány előtt általában több száz fős lakodalmakat tartottak -, de továbbra sem szabad táncolni a menyegzőkön.

A vendéglők főzhetnek, de csak elvitelre, viszont június közepéig fokozatosan megnyitják a parkokat, a nemzeti parkokat, a sportközpontokat, a könyvtárakat és a múzeumokat. A konditermek már ezen a héten működni kezdhetnek, és szabad lesz úszni, szörfözni a tengerben, de továbbra is tilos a napozás és a pihenés a tengerpartokon, a homokban.

Csütörtöktől újra látogathatóak lesznek a bevásárlóközpontok, de a tumultus elkerülése érdekében korlátozzák a bent tartózkodók számát: minden egyes vevőnek legalább húsz négyzetméter kell jusson.

Netanjahu szerint az önálló vállalkozók és a kisvállalkozások tulajdonosai számára megkönnyítik az állami pénzügyi támogatáshoz jutást. Izrael továbbá keresi a módját a nemzetközi járatok újraindításának is.

A könnyítéseket azonnal szigorítások váltják fel, ha egy nap alatt legalább 100 új beteget regisztrálnak, akik nem egy gócpontban tartózkodnak, vagy ha a fertőzöttek száma tíz napon belül megduplázódik, vagy ha 250-re nő a súlyos Covid-19-betegek száma.

Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány. A koronavírus megjelenése óta 16246 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 1064-en már meggyógyultak. Jelenleg 90-en vannak súlyos állapotban, közülük 70-en lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma eddig 235 volt.

A korlátozások újabb enyhítését jelentették be Izraelben

A gazdaság újraindítására a pénzügyminisztérium tervet dolgozott ki, amely júniusra a teljes nyitást szorgalmazza.