Az EU óv attól, hogy a vírust az alapjogok csorbítására használják fel

A koronavírus okozta járvány visszaszorítását célzó intézkedések, illetve  azok alkalmazása során változatlanul kiemelt hangsúlyt kell helyezni az emberi jogok tiszteletben tartására – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell, az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában kiemelte: a koronavírus-járvány nem használható fel ürügyként a demokratikus mozgástér szűkítésére, a jogállamiság és a nemzetközi kötelezettségvállalások tiszteletben tartásának csorbítására, sem pedig a véleménynyilvánítás szabadságának, a sajtószabadságnak, valamint az információkhoz való szabad hozzáférés akadályozására.

Az intézkedéseket nem szabad az emberi jogokat védők, az újságírók, és a civil szervezetek munkájának korlátozására használni.

A járvány megfékezéséhez hozzájárulni képes digitális technológiákat az emberi jogok, és többek között a magánélet tiszteletben tartásához való jog teljes körű tiszteletben tartása mellett kell alkalmazni.

Borrell figyelmeztetett, hogy a félrevezető vagy hamis információk emberéleteket tehetnek kockára, ezért döntő fontosságú átlátható, időben nyújtott és tényeken alapuló tájékoztatással kell fellépni a félretájékoztatással szemben, és ezzel erősíteni a társadalmak ellenállóképességét.

A vírus kiváló ürügy a szabadságjogok megkurtítására

A szabad országok polgárai csak magukat hibáztathatják, ha béketűrő módon feladják azt, amivel egykor rendelkeztek.