Az ausztrál miniszterelnök cáfolja, hogy kínai laborból származna a vírus

Kínai vadhúspiac lehetett a világjárványt okozó új típusú koronavírus legvalószínűbb forrása Scott Morrison ausztrál kormányfő szerint, aki arra reagálva beszélt erről kedden, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten úgy vélekedett, egy kínai kutatólaboratóriumból származik a SARS-CoV-2 vírus.

Scott Morrison újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor nem zárta ki Trump elméletét, de azt mondta, nem láttak olyan bizonyítékot, amely miatt megváltoztatnák álláspontjukat.

Mint arról mi is beszámoltunk, Trump nyilatkozata után Pompeo külügyminiszter is megerősítette: szerinte „meggyőző bizonyíték” van arra, hogy a koronavírus az elhíresült kínai laboratóriumból származik. Peking továbbra is tagadja a vádat.

Az ausztrál kormányfő keddi nyilatkozatát megelőzően – a múlt héten – Ausztrália és Kína viszonya feszültté vált, miután Ausztrália független vizsgálat lefolytatását szorgalmazta Kínával szemben a koronavírussal kapcsolatos információk vélt elhallgatása miatt.

Kína canberrai nagykövete erre válaszul kilátásba helyezte, hogy csökkenthetik az egyébként jelentős kereskedelmüket Ausztráliával.

Ausztrália közben tárgyalásokat kezdett Új-Zélanddal a koronavírus-járvány miatt korlátozott nemzetközi utazások felújításáról, a két ország közötti légijáratok újraindításáról. Mindkét ország szigorú intézkedéseket foganatosított a járvány visszaszorítása érdekében, a külföldről érkezőknek pedig egy hónapig tartó karantént írt elő. Ezzel elérték, hogy a koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegség halálozási rátája 1 százalék körüli, vagyis jóval alacsonyabb, mint más országokban.

Ausztráliában hozzávetőleg 6800 koronavírusos megbetegedést és 96 halálesetet regisztráltak, Új-Zéland 1137 esetet és 20 halálozást. Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos részein lazítottak a társadalmi távolságtartás szabályain, de a nagy csoportosulások és a nem létfontosságú utazás továbbra is tilos.

Washington bizonyítottnak látja, hogy a vuhani laborból származik a vírus

Amerika legújabb feltevése szerint Peking januárban azért hallgatta el a világ elől a járványt, hogy időt nyerjen a szükséges védőeszközök beszerzéséhez.