Kóser egészségügyiseket etet a „Chabad-szakács” Párizsban

Egy kóser ételkészítő olyan zsidó egészségügyi dolgozóknak szállít, akik eddig vallási okokból kimaradtak az koronavírus ellen küzdőknek szánt ingyenes ételosztásból.

Az amerikai Ellie Balouka 14 éve él Franciaországban. Pár éve kezdte el saját kóser catering szolgáltató vállalkozását, amely annyira sikeres, hogy a 33 éves vállalkozó hamarosan önálló éttermet is nyit Párizsban. A The Times of Israel elsősorban nem ezért közölt írást a hölgyről, hanem Balouka legfrissebb jótékonysági akciója miatt.

A fiatal szakács ugyanis az elmúlt két hétben több, mint 80 adag ételt juttatott el mintegy 10 különféle párizsi és környékbéli kórházba, nem ritkán saját maga közel egy órát autózva azért, hogy az ételek eljussanak a célszemélyekhez.

— ezt maga Ellie Balouka osztotta meg telefonon a Neokohnnal.

A négy gyermekes, Ohio államból, egy Chabad-hoz köthető családból származó Balouka azért kezdett bele akciójába, mert igazságtalannak érezte, hogy a francia egészségügyiseknek a különféle éttermek felajánlásaiból eljuttatott ingyenes étel-felajánlásokból kimaradtak a kóserséget tartó hittestvérei.

Franciaország Európa egyik legjobban sújtott országa, több mint 130 ezer fertőzöttet regisztráltak, és csaknem 25 ezer ember esett áldozatul a világjárványnak az elmúlt hetekben. Több ezer orvos és ápoló megfeszített munkáját igénylő ellenállás volt az elsődleges motiváció Balouka számára ahhoz, hogy ingyen ételekkel lássa el azokat, akikhez el tud jutni.

„Eddig mintegy 2000 eurót tudtam elkülöníteni a projektre, ennek egynegyede a saját pénzünk, a többi kisebb adományokból jött össze”

— mesélte a szakács, aki igyekezett olyan ételeket összeállítani, amelyeket könnyen, és felmelegítés nelkül fogyaszthattak el a koronavírus miatt most különösen kemény munkával szembesülő egészségügyisek. Balouka hozzátette: eddig mintegy 20 orvost és ápolót tudtak ingyenes ételhez juttatni.

No Title

No Description

Ahogy az izraeli lapnak felidézte, a kóser ételhez jutó szakemberek egyfajta „csodálatos sokk”-ként élték meg, hogy valaki rájuk is gondolt. Balouka számára ebben semmi rendkívüli nincs, pusztán azt tette, amit magától értetődőnek érzett.

Egészséges, vitaminokban gazdag zöldséges és lazacos szendvicsei mellett rizses-zöldséges tálakat is kiszállított saját autójával. 

A szakácsnő a Neokohn kérdésére elmondta: korábban dolgozott az idegenforgalom és a vendéglátás területén, de az ételkészítést — a gyerekkorában otthon töltött konyhai terepgyakorlat után — hivatásszerűen alig két éve kezdte el. Fellelkesülve kezdeti pozitív visszajelzéseken, hamarosan catering (ételkiszállítási) céget alapított, amelynek sikerességén felbuzdulva ebben az évben már saját kóser éttermet is nyitnak.

A vírushelyzet miatt most lesz némi koncepcióváltás, le is kellett állni az üzlethelyiség kialakításával, ezzel együtt reményeink szerint még szeptember előtt kinyithatunk önálló éttermünkkel.

— fogalmazott Ellie Balouka.

Franciaországban él Európa legnagyobb zsidó közössége, mintegy félmillió ember. Az elmúlt években tapasztalható erősödő antiszemitizmus miatt innen alijáztak a legtöbben. Jelenleg már mintegy negyed millió francia ajkú zsidó él Izraelben.