Kilencezer módosító indítvánnyal fúrná meg a kormányalakítást az izraeli ellenzék

Ha a törvényjavaslatot csütörtökön éjfélig nem fogadják el, Izrael nekifuthat az augusztusi negyedik választásnak.

A Jes Átid vezette ellenzék vasárnap több mint 9000 módosító javaslatot nyújtott be a kormány megalakításáról szóló törvényjavaslathoz annak érdekében, hogy obstruálják, azaz a döntési folyamatot jogszerű, ám nagyon hosszú ideig tartó „áltevékenységgel” hátráltassák, és így megakadályozzák a koalíció megalakulását a csütörtök este esedékes határidőig – írja a The Jerusalem Post.

A módosítások több mint felét a Jes Átid képviselője, Mickey Levy nyújtotta be. A bizottság maratoni ülésekre készülhet, mivel a Knesszet valamennyi frakcióját képviselő politikusnak jogában áll megszólalni minden egyes módosítással kapcsolatban, mielőtt szavaznának róla.

Amennyiben a törvényjavaslatot csütörtökön éjfélig nem fogadják el, a Kék-Fehér máris kijelentette, hogy nem fogja támogatni Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányalakítási kísérletét. Ha ez megtörténik, Izrael augusztusban negyedik választásra készülhet.

Netanjahu kormányalakítási jogkörének megvonásáról indult tárgyalás Izraelben

A Legfelsőbb Bíróság a veterán izraeli miniszterelnök elleni vádak fényében arról dönt majd, hogy vezetésével létrejöhet-e az egységkormány.