Izraelt sejti Trump győzelme mögött az FBI

A gyakran hajtogatott orosz beavatkozás vádja után a most felbukkant szövetségi dokumentumok Netanjahuról és egy az amerikai elnök választási sikeréhez szükséges „titkos információról” is szót ejtenek.

Több tucat vallomást tett közzé az FBI Trump egyköri tanácsadójának, Roger Stone elleni nyomozás részeként. A dokumentumokat azt követően hozták nyilvánosságra, hogy számos sajtóorgánum kérvényezte azok titkosításának feloldását — számol be róla a Hetek híroldal.

Az abban megszólaló ügynökök Izrael kormányfőjére csak úgy hivatkoznak, a „MINISZTERELNÖK”. A bizonytalan beavatkozási kísérletre pedig úgy, hogy az „Októberi MEGLEPETÉS”. A meglepetés alatt pedig azt értik, hogy próbát tettek arra, hogy Clintont támadva Trump javára billentik a mérleg nyelvét a 2016-os elnökválasztási kampányban. A részleteket persze nem tették közzé a meghallgatások szövegezésében, azok nagy része kisatírozva maradt.

Roger Stone Trump közeli tanácsadója, egyúttal kiemelt célszemélye is volt Robert Mueller nyomozásának, a főügyész akkor még egy orosz beavatkozási kísérlet ügyében nyomozott, ami a vádak szerint a 2016-os elnökválasztást célozta. Stone-t az eljárás során elítélték és három év börtönbüntetésre ítélték 2020 februárjában.

Az eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatok egy izraeli kapcsolatra hivatkoznak, amikor Stone egy találkozót szervezett a konzervatív szerzővel, Jerome Corsival. A leiratok szerint 2016. augusztus 20-án Corsi levelet írt Stone-nak, amelyben azt tanácsolta, hogy találkozzon valakivel (ezt a részt kisatírozták), hogy hozzanak döntést arról, hogy mik Izrael tervei 2016 októberére vonatkozóan.

A teljes cikk itt olvasható.