Imádott-rettegett „jiddise máméink”

A zsidó anyák heroikus alakjai központi szerepet kaptak e nép közösségi életének megalapozásában és egységének megformálásában a történelem során. 

Számos pozitív és negatív vélekedés stigma alakult ki az évek során a jiddise mámékkal kapcsolatban, akik sokszor a történelmi tapasztalatok által megedzett erőteljes személyiségű, sokszor túl óvó és gyermekeiket szorosan kontrolláló anyák, azonban az érem másik oldalán egyértelműen látszik, hogy kitartásuk, heroizmusuk és rettenthetetlenségük évezredeken keresztülóvta, segítette, inspirálta a zsidó népet, hozzájárulva a modern kori sikertörténeteihez is.

„Éberek, aggódók, érzelmesek, túlzóak, szelídek, figyelmesek, túl óvóak, aktívak, gyengédek, naivak és tiszták, mint a friss víz”

— sorolja a Medium lap szerzője, aki egy évtizedekkel ezelőtt elvégzett amerikai tudományos kutatás eredményét is idézve állítja:

alapvetően csakis a gyermek érdekében történik minden megrázkódtatás, megpróbáltatás és sokszor szinte kibírhatatlannak tűnő uralkodói elnyomás is.

Hogyne emlékezhetnénk, Woody Allen tipikus „jiddise mamás” traumáira…

New York Stories: Woody Allen Segment Oedipus Wrecks

Hilarious scene of Sheldon’s Mother floating over New York

De talán saját életünkből is idézhetnénk számos esetet annak alátámasztására, miért is legitim az a klasszikus példa, amikor azt kérdezik a zsidó anyától, hogy hány évesek a gyerekei? „A doktor öt éves, az ügyvéd hét.”

Ez a fajta előre tervezés, a vágy, hogy a háború borzalmait túlélő anya gyermeke ne szimpla, megvetett „zsidó” legyen csupán, hanem sokra vigye, legyen tudós, doktor, Nobel-díjas, sztár, egyébként Josszi Vardi magyar származású üzletember szerint abban is tettenérhető, hogy Izrael start-up nemzetté vált.

Véleménye szerint ugyanis „a start-up nemzet sikerének titka nem más, mint a „jiddise máme”.

Hisz a zsidó anyák késztetik sokszor gyermekeiket arra, hogy minden nagyban gondolkodjanak, merjenek nagyon álmodni, és soha ne adják fel.

A cikk arra is rámutat, hogy minden széderestén elhangzik a Vehi Seamda

„És ez az ami miatt atyáink és mi is túlélünk, mert nem egy kelt fel és próbált elpusztítani minket, hanem minden generációban igyekeznek elpusztítani minket, de Isten megment minket a kezükből”

melyben, az a bizonyos „az”, lehet hogy éppen a rendíthetetlen zsidó anyákra vonatkoztatható, mint a túlélés létfontosságú kulcsaira.

Az aish.com egyik témábavágó írásában már a címben is egyenesen azt kérdezi, pozitív vagy negatív stigma-e ha valakinek azt mondják, tipikus zsidó édesanyja van. A későbbiekben azonban a szerző kifejti, miért is lehet igazán büszke az ember arra, ha jiddise máméja van.

Sokszor a sztereotípia alapján eleve rossz a zsidó anyák megítélése. Leginkább azért, mert állandóan erőteljesen irányítani igyekeznek a gyerekeiket. „Egyél…! Tanulj…! Ne csináld azt úgy…!”

Ráadásul valóban megszállottan státusz-mániásak, csakis a legjobb munkakörben szeretik elképzelni gyermekeiket, mindehhez pedig a legszebb, legokosabb menyet és a legjobban fizető állást is követelik

— véli a lap, amelyik még az UrbanDictionary.com definicióját is idézi alátámasztásként. Eszerint a zsidó anya nem más, mint egy sokat panaszkodó, túlzottan feszült de legalább védelmező karakter.

A zsidó hagyomány ezzel szemben számos inspiráló példával mutatja be, hogy zsidó anyának lenni igen is egyet jelent a gondoskodással, áldozatkészséggel, spiritualitással és odaadással, ráadásul mindezt különösen emberpróbáló, nehéz időkben is felvállalják — nemritkán hősökké, mártírokká válva a történelem során.

A zsidó anya heroikus alakja számtalanszor kiemelt ideál. Nagy nemzeti események kapcsán, ők kaptak központi szerepet e nép közösségi életének megalapozásában és egységének megformálásában.

Már az ősanyák magatartásának is döntő szerepe volt a zsidóság történelmének alakulásában. Sokszor ők látták el útravalóval, szellemi és lelki táplálékkal a nemzedékek következő zászlóvivőit.

Egy biztos, bármilyen ellentmondás is kísérheti egy-egy zsidó anya megítélését — ezzel tudjuk, bármilyen zsidó tud azonosulni… –, azt nem szabad elfelejteni, hogy általuk, nekik köszönhetően öröklődik tovább nemzetségünk.

Ünnepeljük tehát azokat a zsidó anyákat, nagyanyákat, nőket az életünkben, akik soha nem adták fel velünk kapcsolatban, és megfelelő ösvényre állítottak az életben.

Jiddise mámék napjára – édes áldás, súlyos örökség

„Mi a különbség egy Rottweiler kutya és egy zsidó anya között? A Rottweiler egy idő után elenged.” Boldog anyák napját!