Ennyi volt a karantén? Izraelben ellepték a partokat és a piacokat az emberek

Jelentősen gyengült a fegyelem a rendőrség szerint, sokan nem törődnek a maszkviselés és a távolságtartás szabályaival, amiért egyébként komoly bírság jár – írja a The Times of Israel.

Több ezren használták ki a szép időt, és mentek ki a tengerpartra Tel-Avivban és Herzlijában több heti szigorú karantén után. Sokan azonban nem törődtek a még hatályban lévő előírásokkal, például a kötelező maszkviseléssel és a másfél-két méteres távolság betartásával. Mások a piacokat özönlötték el, hogy Sábátra bevásároljanak, vagy csak azért, hogy kimozduljanak.

Egy rendőrségi vezető a 13-as csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések betartása terén „a fegyelem jelentős gyengülését” tapasztalják, majd hozzátette, hogy továbbra is betartatják a korlátozásokat.

Ahogy az új fertőzések száma lassult, a kormány elkezdett feloldani bizonyos korlátozásokat, például sportoláshoz 100 méternél távolabb is lehet menni, számos vállalkozás újranyithatott.

Jeruzsálemben Mose Lion polgármester a népszerű Mahane Jehuda piacra látogatott ki ellenőrökkel, akik bírságoltak, ha szabálytalanságot láttak. Ez nem váltotta ki az árusok és a vásárlók szimpátiáját, néhányan ennek hangot is adtak, ami hallható a látogatásról közzétett felvételen.

Jewlicious 🌻 on Twitter: „Jerusalem Mayor Moshe Leon (in baby blue t-shirt) visits the Mahane Yehuda market and gets yelled at by merchants and passers by. Maybe next time don’t show up with city inspectors giving out fines genius. pic.twitter.com/WoUA1kqm7R / Twitter”

Jerusalem Mayor Moshe Leon (in baby blue t-shirt) visits the Mahane Yehuda market and gets yelled at by merchants and passers by. Maybe next time don’t show up with city inspectors giving out fines genius. pic.twitter.com/WoUA1kqm7R

Asdodban a rendőrség két diákot bírságolt meg, akik részt vettek egy imán a jesiva tetején.

Az izraeli közszolgálati tévében leadott felvételen az látszik, hogy ultraortodoxok tüntetnek nagy tömegben a Grudna Jesiva előtt és kiabálnak a rendőrökkel.

כאן חדשות on Twitter: „שוטרים קנסו שני אברכים בישיבת גרודנא באשדוד, אחרי שהתפללו עם חבריהם על גג הישיבה בניגוד להנחיות. האברכים קראו לצעירים נוספים, התקהלו סביב הניידת וצעקו לה להתרחק בקריאות „רודף ישראל”(צילום: יחיאל ברונר)@pozailov1 pic.twitter.com/N4IxIWs4MO / Twitter”

שוטרים קנסו שני אברכים בישיבת גרודנא באשדוד, אחרי שהתפללו עם חבריהם על גג הישיבה בניגוד להנחיות. האברכים קראו לצעירים נוספים, התקהלו סביב הניידת וצעקו לה להתרחק בקריאות „רודף ישראל”(צילום: יחיאל ברונר)@pozailov1 pic.twitter.com/N4IxIWs4MO

A hatóság eddig 55 ezer esetben bírságolt az elmúlt hetekben, például maszkviselés elmaradása, vagy a lakóhelytől számított 100 méteres korlátozás átlépése miatt. A bírságok összege 200 és 5000 sékel között mozog (18 000 – 460 000 forint).

A kormány ezen a héten rendelte el, hogy aki 7 éves kor felett nem visel maszkot nyilvános helyen, az már első alkalommal is megkapja a 200 sékeles bírságot, míg korábban először csak figyelmeztették a szabálysértőt.

Az üzletek sem engedhetnek be senkit maszk nélkül.

A teljes szigor szerda este enyhült, miután véget ért Izrael Függetlenségi Napja, de még számos korlátozás érvényben maradt. A csapatsportok még nem engedélyezettek, ahogy a strandolás és a tengerben fürdés sem.

Vita Izraelben: nem túl korai-e megnyitni az óvodákat, iskolákat?

A boltok újranyitása után további enyhítésekről döntöttek: az alsó tagozat újraindulhat vasárnap, szakértők szerint viszont ez még korai lépés lenne.