Trump szerint Kína azt akarja elérni, hogy ne válasszák őt újra

Donald Trump amerikai elnök kijelentette a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában: Kína azt akarja elérni, hogy ne válasszák őt újra novemberben, „bármire képes ” ennek érdekében, erre bizonyíték, ahogyan kezelte a koronavírus-járványt.

Az elnök kemény szavakkal beszélt Kínáról a Fehér Ház Ovális Irodájában, helyi idő szerint szerda este adott interjúban. Elmondta: gondolkodik azon, hogyan számoltathatja el Kínát lépéseiért. „Sok lehetőségem van” – jelentette ki.

Trump kezdettől fogva hibáztatja a kínai vezetést amiatt, hogy a Vuhanból kiindult járvány világjárvánnyá vált, az Egyesült Államokban is már legalább 60 ezer ember halálát okozta, és mély recesszióba taszította az amerikai gazdaságot, ennek révén jócskán elapasztva a reményt arra, hogy novemberben újraválasszák.

A republikánus párti elnök – akit gyakran vádolnak azzal az Egyesült Államokban, hogy nem intézkedett elég gyorsan a járvány elleni küzdelem felől – kijelentette, hogy Kínának aktívabbnak kellett volna lennie a világ mihamarabbi tájékoztatásában a járvány ottani terjedéséről. A riporter konkrét válaszlépésekre vonatkozó kérdésére azonban csak annyit mondott, hogy vizsgálják Washingtonban, hogyan indulhatott el a járvány, és több lehetőségük van erre reagálni.

„Kína képes bármit megtenni azért, hogy elveszítsem ezt a választást”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte Peking azt szeretné, ha demokrata párti ellenfele, Joe Biden nyerne, mert ebben az esetben arra számít Peking, hogy Washington csökkentené azt a nyomást, amelyet ő gyakorol Kínára kereskedelmi és más ügyekben. „Nyilvános kommunikációjukkal folyamatosan ártatlannak akarják magukat feltüntetni” – mondta. A járvány gazdasági következményei teljesen felborították azt a kereskedelmi megállapodást, amelyet ő kötött meg Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és amellyel az volt a célja, hogy csökkentse a régóta fennálló amerikai kereskedelmi deficitet – tette hozzá.

Új világrendet hozhat a koronavírus? 

A National Review szerzője három pontban összegezte, miként tehet szert Kína vezető pozícióra hamarosan a világjárvány nyomán.

Az amerikai kormány egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselője azt mondta szerdán: Trump és Hszi egy március végi telefonbeszélgetésükben tulajdonképpen megállapodtak abban hogy ki nem mondottan, de fegyverszünetet tartanak a kínai-amerikai nyilatkozatháborúban – írta a Reuters. Megegyeztek, hogy minden lehetséges módon együttműködnek a vírus elleni küzdelemben. Ennek azonban az utóbbi napokban vége szakadt, mert kölcsönös vádaskodásba kezdtek a járvány eredetéről és arról, hogy mit lehet ellene tenni – mondta az illető.

Miközben azonban Trump és tanácsadói továbbra is támadták Kínát, felhagytak Hszi közvetlen bírálatával, ami egybevág azzal, hogy Trump többször is barátjának nevezte kínai hivatali kollégáját – jegyezte meg a hírügynökség.

Peking nem avatkozik be az amerikai elnökválasztásba – jelentette ki Keng Suang kínai külügyi szóvivő csütörtökön, miután Donald Trump amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy Kína megpróbálja aláásni az esélyeit a novemberi választásokon.

Keng úgy fogalmazott: az elnökválasztás az Egyesült Államok belügye, Peking pedig nem örülne annak, ha belerángatnák.

Az amerikai vádakkal kapcsolatban Peking úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok vezetése bűnbakkereséssel igyekszik elterelni a figyelmet arról, hogy nem kezelte megfelelően a járványhelyzetet.

Kína visszaüt, avagy gyökeresen át kell alakítani a WHO-t

Teljes képtelenség, hogy Vuhanban már novemberben felbukkan a halálos vírus, de a WHO hosszabb időn át a füle botját sem mozdítja. Pelle János írása.