Izraeli annektálás: az Arab Liga segít a palesztinoknak

A szervezet résztvevői, a vírus okozta helyzet miatt, rendkívüli videokonferenciát tartanak, hogy megvitassák Izrael annektálási szándékát, amely a ciszjordániai területek mintegy 30%-át érinti – írja a The Times of Israel.

A rendkívüli tanácskozást, a palesztin vezetés kérésére, a mai napra időzítik, annak résztvevői az arab országok külügyminiszterei lesznek.

Az Arab Liga helyettes titkára, Hosszám Zaki nyilatkozata szerint, a „miniszterek a palesztinoknak nyújtott politikai, jogi és pénzügyi segítségnyújtás lehetőségeit fogják megvitatni az izraeli tervek okozta helyzetben.”

A megbeszélést Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Beni Ganz koalíciós megállapodása miatt hozzák tető alá, ugyanis az izraeli vezetés bejelentette, hogy Izrael akár már július elsején megkezdheti az amerikai béketervben bemutatott ciszjordániai területek annektálását.

Az annektálás tervével szemben széleskörű nemzetközi kritika fogalmazódott meg, többek közt az Európai Unió és az ENSZ részéről.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Jordán-völgy területének bemutatásán, egy 2019. szeptemberében rendezett konferencián

Ahmed Gheit, az Arab Liga vezetője egy múlt héten Antonio Guterres ENSZ főtitkárnak küldött levelében azt írta, hogy az annektálás „indulatokat fog ébreszteni a régióban”, illetve azzal vádolta Izraelt, hogy az „kihasználja, hogy a világ a koronavírus-járvánnyal van elfoglalva.”

Izrael Ciszjordániát az 1967-es, hatnapos háborúban foglalta el, és azóta ott számos zsidó telepet létesített. Múlt héten Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az annektálás az újonnan formálódó izraeli kormány kompetenciája.

Az amerikai vezetés az év elején hozta nyilvánosságra az izraeli-palesztin viszony rendezésére készített béketervet, mely többek közt ciszjordániai területek, így a Jordán-völgy annektálását és Jeruzsálem osztatlan, izraeli fővárosi státusát irányozta elő.

Az arab országok többsége elutasította az amerikai tervet, mondván, az egyoldalúan kedvez Izraelnek. Szintén elutasította azt a palesztin vezetés és az Európai Unió, jelezve, hogy a terv végleg bezárja az kaput egy kétállami megoldás előtt.

Netanjahu: Néhány hónap, és annektáljuk Júdea-Szamáriát

Netanjahu videoüzenetben szólt az Európai Koalíció Izraelért (ECI) által a San Remó-i konferencia 100.