Az izraeli arabok egyre inkább kötődnek a zsidó államhoz

Egy új felmérés azt mutatja, hogy a korábbi évekkel ellentétben az arabok többsége sorsközösséget érez Izraellel. 

A Guttman Center közvéleménykutatása szerint még soha nem ragaszkodtak ennyire a zsidó államhoz az izraeli arabok – számolt be a Jerusalem Post.

A felmérés alapján az izraeliek 90%-a érzi úgy, hogy része az országnak és osztozik a gondokban, amikkel az államnak szembe kell néznie. Ez az elmúlt évtized legpozitívabb eredménye. 2014 és 2019  35% és 62% között mozgott az arabok igenlő válasza. A mostani érték váratlanul magas.

Azonban a legnagyobb változást nem az arab, hanem a harédi válaszadók között mérték. Egy éve az ultraortodoxok mindössze 68%-a nyilatkozott úgy, hogy kötődik Izraelhez, idén viszont ugyanerre a kérdésre 93%-uk pozitívan felelt.

A modern zsidó állam 72 éves történetével kapcsolatban a válaszadók többsége úgy nyilatkozott, hogy a sikerek száma nagyobb, mint a bukásoké.

„Úgy tűnik, hogy a koronavírus járványnak, minden szigorítás és nehézség ellenére, pozitív hatása is van az izraeli társadalomra. Néhány nappal Izrael függetlenségének 72. évfordulója előtt az látszik, hogy az izraeli társadalom többsége a nemzet részének érzi magát”

– nyilatkozta dr. Oz Anabi, a Guttman Center kutatója.

Jelenleg is folyik a felmérés arról, hogy hogyan vélekednek az izraeliek a kormány válságkezeléséről. A kérdések elsősorban a bizalmat mérik. A legrosszabbul a köztisztviselők állanak: bennük a válaszadók 44%-a bízik csak meg.

Netanjahu 55%-on áll és az egészségügyi dolgozókban is a lakosságnak mindössze 66%-a bízik meg.

Felháborodtak izraeli arabok, hogy Trump tervében több városuk Palesztinához kerülne

„Izraeli állampolgárok vagyunk. Nem ellenségek” – így egy arab-izraeli nyilatkozó.